Anuntul facut de Alexandru Rafila. Cei vaccinati trebuie sa stie

Alexandru Rafila a nuntat ca valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi conditionata de intervalul de maxim 9 luni de la incheierea vaccinarii.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui sa-si faca doza booster pana la 1 februarie pentru ca de la aceasta data va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster). Aceasta este o directiva europeana, a transmis Alexandru Rafila.

„S-ar putea sa avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare daca dupa data de 1 februarie va intra in functiune mecanismul european, directiva europeana: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungita daca persoanele se vaccineaza cu doza booster intr-un interval care sa nu depaseasca 9 luni de la incheierea vaccinarii”, a declarat Alexandru Rafila la Europa FM.

„Cine s-a vaccinat in august nu trebuie sa-si faca vaccin pentru ca nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doza”, a explicat ministrul Sanatatii.

Aceasta reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru calatoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat in alte scopuri pe plan intern (accesul in restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecarui stat membru. Totusi, Comisia Europeana recomanda statelor membre sa aplice in general aceasta regula de noua luni a valabilitatii certificatului verde fara doza booster, ca masura menita sa ofere ”claritate” cetatenilor.

Ministrul Sanatatii, despre evolutia valului 5 – Omicron in Romania.

„Ceea ce se intampla cu aceasta tulpina, Omicron, demonstreaza ca asa este si mi-e greu sa cred ca vom mai asista la un numar mare de cazuri cu o tulpina care sa fie mai patogena decat Omicron. E posibil sa apara variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scazuta si atunci o sa discutam despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred ca anul 2022 va fi cel in care vom incheia aceasta urgenta mondiala, globala, de sanatate publica”, a mai spus Rafila.