Nicolae Ciuca a facut anuntul. Intra in vigoare de la 1 februarie

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca s-a hotarat scaderea plafonului la energie electrica si gaz si cresterea limitei de consum. Aceste masuri se vor aplica de la 1 februarie.

„Am reusit sa ajungem la un acord astfel incat la energie plafonul sa scada de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului sa creasca de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculeaza acest pret, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va insemna ca la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat pretul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scadea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creste de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurandu-se astfel un pret de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, scoli, spitale, biserici, industria alimentara se va asigura un pret de 0,37 lei per KW”, a spus premierul Ciuca.

Totodata, premierula mentionat ca toate facturile emise gresit sa fie stornate si retrimise fara ca oamenii sa fie debransati sau sa plateasca penalitati.

Premierul a tinut sa precizeze ca masurile anuntate se vor aplica incepand de la 1 februarie, pana la data de 31 martie, urmand ca in aceasta perioada de timp sa se vina cu o analiza si sa se ia decizii in continuare.

De asemenea, Nicolae Ciuca, a spus ca este vorba despre o plafonare a pretului si nu se renunta la liberalizare, iar, potrivit calculului, impactul bugetar pentru cele aproape doua luni este de aproximativ 3 miliarde de lei.

Peste 1 milion de facturi gresite.

„A fost o serie intreaga de actiuni in teritoriu, vom continua aceste actiuni. Vreau sa asigur populatia ca vom lua toate masurile, astfel incat sa nu mai avem astfel de greseli care sa speram ca nu sunt voit facute, pentru ca oamenii nu au de ce sa plateasca greselile altora. Si in felul acesta consideram ca este cat se poate de deschisa usa la nivelul Guvernului si la dispozitia cetateanului orice instrument de care dispunem. Ordonanta de urgenta nu va intarzia mai mult de saptamana viitoare, ca sa poata sa fie aplicata. (…) A ramas ca maine dimineata sa avem o discutie si cu furnizorii si cu distribuitorii si in functie de aceasta intalnire vom stabili celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi prinse in ordonanta Guvernului”, a mentionat seful Guvernului.

Ce se va intampla dupa 31 martie?

„Daca evolutia pretului va produce efectele pe care le resimtim cu totii, vom avea un proces de analiza continuu, astfel incat sa putem sa luam masuri din timp”.

„Toate aceste masuri au fost discutate si dezbatute, astfel incat sa nu se inchida firmele, sa nu se inchida companiile, sa pastram locurile de munca pentru oameni si desigur sa avem o perspectiva astfel incat sa nu ne confruntam cu astfel de situatii”, a mai spus premierul.