Nicolae Ciuca, prima reactie dupa ce a fost acuzat ca lucrarea lui de doctorat este PLAGIATA: Am decis sa solicit…

Jurnalista Emilia Sercan sustine ca lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciuca are parti intregi copiate din alte lucrari de doctorat.

Aceasta l-a contactat si pe Nicolae Ciuca. Premierul a spus ca teza sa de doctorat a fost intocmita conform rigorilor academice de la momentul respectiv.

”Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciuca, in baza careia a devenit doctor in Stiinte militare in 2003, este plagiata.

Astazi pot sa prezint dovezile adunate cu multa migala care atesta ca cel putin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate.

Continutul din cel putin 19 pagini a fost plagiat din alte doua teze de doctorat sustinute anterior la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonata chiar de indrumatorul premierului.

Dincolo de plagiatul in sine, lucrarea nu este un produs de cercetare stiintifica. Nu are o metodologie, un corpus si o cercetare propriu-zisa.

Accesul la teza l-am primit in decembrie 2021, dupa trei solicitari scrise facute la Biblioteca Nationala incepand cu luna mai 2021. Saptamana trecuta am primit acces si la Biblioteca UNAP.

Intr-o declaratie pe care premierul Nicolae Ciuca mi-a transmis-o aseara, sustine ca teza sa de doctorat “a fost intocmita in concordanta cu cerintele legale existente la momentul respectiv”.

#romaniaplagiata #doctorinimpostura”, scrie Emilia Sercan.

Nicolae Ciuca a cerut verificarea lucrarii de doctorat

Premierul Nicolae Ciuca respinge acuzatiile de plagiat. Intr-un comunicat de presa remis marti, premierul arata ca „acuzatiile publice nu se pot sustine stiintific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricarei metodologii de depistare a similitudinii, corect si profesionist utilizata”.

El sustine ca teza de doctorat „inglobeaza, pe langa cercetarea stiintifica si studiul teoretic, experienta acumulata in misiunile reale si exercitiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contributia originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata”.

Nicolae Ciuca precizeaza, de asemenea, ca a cerut Comisiei de Etica a UNAp sa-i verifice lucrarea sustinuta in 2003.

Redam in continuare integral comunicatul premierului Nicolae Ciuca:

Ca urmare a interesului manifestat public fata de teza de doctorat „Dimensiunea angajarii armatei Romaniei in operatiuni intrunite multinationale”, pe care am sustinut-o in anul 2003, la Universitatea Nationala de Aparare (UNAp), am decis sa solicit analizarea lucrarii de catre Comisia de Etica a UNAp – Institutia Organizatoare de Studii de Doctorat in care s-a sustinut teza de doctorat care are un pronuntat caracter specific domeniului Stiinte Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienta personala acumulata in misiunile internationale la care am participat nemijlocit, individual sau impreuna cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de mentinere a pacii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) si misiunea de tip coalitie din Afganistan (2002). Asadar, teza mea de doctorat inglobeaza, pe langa cercetarea stiintifica si studiul teoretic, experienta acumulata in misiunile reale si exercitiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contributia originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.

In calitatea de militar, indiferent de pozitia pe care am fost incadrat, mi-am indeplinit intotdeauna atributiile, respectand principiile, legile si regulamentele militare care guverneaza activitatea Armatei Romane.

In acuzele publice se reclama ca unele referiri din notele de subsol nu apar si in lista bibliografica. Acest lucru nu arata altceva decat faptul ca lucrarea a fost elaborata onest, fiind mentionata cel putin intr-un loc sursa bibliografica.

Acuzatiile publice nu se pot sustine stiintific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricarei metodologii de depistare a similitudinii, corect si profesionist utilizata. Sintagme si formulari standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci cand tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat sa fie precisa, motiv pentru care anumite sintagme/formulari este obligatoriu sa fie standardizate.

Din anul 2003, dupa sustinere, teza mea de doctorat este publica si a putut si poate fi consultata la Biblioteca Universitatii Nationale de Aparare si la Biblioteca Nationala. Consider ca am realizat lucrarea conform cerintelor legale existente la acea vreme si, in consecinta, am initiat solicitarea de verificarea a acesteia de catre Comisia de Etica a UNAp – Institutia Organizatoare de Studii de

Doctorat, in acord cu prevederile legale in vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

In masura in care vor mai exista semne de intrebare, UNAp va fi indreptatita sa solicite verificarea de catre CNATDCU – Comisia 26 – Stiinte politice, studii de securitate, stiinte militare, informatii si ordine publica.