Alexandru Rafila a facut anuntul: ”Avem 13 cazuri cu aceasta noua tulpina”

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a anuntat ca in cazul pacientilor internati pe sectia de Terapie Intensiva din Romania se vor face secventieri, pornindu-se de la ipoteza ca acestia au tulpina Delta, si nu Omicron. De asemenea, Rafila a vorbit despre tulpina noua a coronavirusului care a fost detectata si in Romania.

Ministrul a anuntatca sunt 13 cazuri secventiate de tulpina noua in Romania si nu exclude ca aceasta sa se extinda.

„Sunt aparute 13 cazuri. E o tulpina care in unele tari se raspandeste in paralel cu Omicron clasic, sa spunem asa, vedeti ca virusul evolueaza permanent, singura diferenta care nu este confirmata inca, dar este posibila, este legata de transmisibilitate care se pare ca e si mai mare decat la Omicron. Noi nu avem decat 13 cazuri secventiate pana in momentul de fata cu aceasta noua tulpina. E posibil sa se extinda si in Romania, dar atat timp cat nu produce o boala mai grava nu cred ca vor fi probleme legate de aceasta tulpina, din punct de vedere al sanatatii publice”, a declarat Alexandru Rafila.

Totodata, ministrul Sanatatii a anuntat ca exista o presupunere a specialistilor ca bolnavii COVID-19 in stare grava, internati la ATI, au tulpina Delta, si nu Omicron, astfel ca saptamana aceasta va demara un studiu.

„Saptamana aceasta am inceput un studiu in toate sectiile sau in majoritatea sectiilor de terapie intensiva. Vom preleva probe de la acesti pacienti, le vom secventia si vom sti cu exactitate care este proportia de cazuri Omicron si care este proportia de cazuri Delta in randul pacientilor cu forme grave si lucrul asta o sa ne confirme daca supozitia noastra este cea corecta (aceea ca predomina Delta in cazurile grave – n.r.)”, a mai spus ministrul Sanatatii.