Zelenski, mesaj de ultim moment pentru NATO: „Va rugam sa nu ne mai spuneti niciodata ca armata noastra nu indeplineste standardele NATO”

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, le-a transmis liderilor NATO reuniti la Bruxelles ca Ucraina are nevoie doar de o fractiune din forta armata combinata a aliantei.

„Puteti sa ne dati 1% din toate avioanele voastre. Un procent din toate tancurile voastre. Un procent!” a spus el intr-un mesaj postat pe Facebook, potrivit CNN.

„Aveti mii de avioane de lupta, dar inca nu ni s-a dat niciunul. Am apelat la voi pentru tancuri, ca sa ne putem debloca orasele… Aveti cel putin 20.000 de tancuri, dar nu avem inca un raspuns clar, ” a spus Zelenski.

Publicitate

El a facut apel la liderii aliantei sa ia deciziile necesare pentru ca acest lucru sa se intample.

„Nu putem cumpara pur si simplu aceste lucruri. O astfel de achizitie depinde direct de deciziile NATO, de deciziile politice”, a spus Zelenski.

„Va rugam sa nu ne mai spuneti niciodata ca armata noastra nu indeplineste standardele NATO. Am aratat ce standarde putem atinge. Si am aratat cat de mult putem oferi securitatii comune a Europei si a lumii”, a adaugat presedintele ucrainean.

Pe de alta parte, premierul britanic Boris Johnson le-a spus liderilor NATO ca e nevoie de o crestere semnificativa a ajutorului letal pentru Ucraina. „Noi avem mijloacele si ei au nevoie de asta”, a fost mesajul lui.

Intr-o intalnire privata a liderilor NATO, Johnson a spus ca Occidentul nu poate conta pe o posibila retragere a Rusiei si ca istoria ii va judeca daca nu fac tot ce pot pentru a ajuta Ucraina.

O sursa guvernamentala a precizat ca Johnson le-a spus liderilor NATO ca toti doresc ca Putin „sa-si vina in fire si sa-si trimita tancurile in sens invers”, dar ca acest lucru nu se va intampla. „Va merge mai departe”, potrivit The Guardian.

Johnson a spus ca rezistenta Ucrainei a „schimbat fundamental geopolitica Europei” si ca e nevoie de o reevaluare a sprijinului pe care il ofera Occidentul.

„Oamenii vor intreba: am facut suficient?” a spus el.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.