Razbunarea lui Putin! Kremlinul, anunt de ultim moment: „Va trebui sa plateasca”

Kremlinul a reafirmat joi ca tarile „neprietenoase” fata de Moscova, in randul carora a inclus si Bulgaria, vor trebui sa plateasca in ruble gazele naturale livrate de Rusia, dar a promis si ca va cauta o solutie pentru preocuparile manifestate de Serbia legate de decizia anuntata miercuri de Putin, relateaza agentia EFE.

„Bulgaria a facut pasi ostili in directia noastra. Prin urmare, va trebui sa plateasca [gazele naturale] in ruble. Dar asta nu se aplica in cazul Serbiei. Este o problema pe care o vom rezolva”, a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinta sa cotidiana de presa.

Presedintele sarb Aleksandar Vucic declarase anterior ca, desi solicitarea Rusiei privind plata gazelor in ruble nu este adresata si Serbiei, ea va crea probleme tarii sale intrucat gazele importate trec prin Bulgaria.

Publicitate

Razbunarea lui Putin pentru blocarea a 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri ca Rusia nu va mai accepta plati in dolari sau euro pentru livrarile sale de gaze naturale catre „tarile ostile” si a dat termen autoritatilor ruse o saptamana sa puna la punct un nou sistem de plati in ruble, scrie DIGI24.

Decizia este o replica a Moscovei la sanctiunile occidentale ce i-au fost impuse dupa invadarea Ucrainei, in special inghetarea activelor Rusiei in strainatate, masura prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau in aur, masura descrisa de Moscova drept un „furt”.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o lista cu tari „neprietenoase”, in urma sanctiunilor impuse Rusiei dupa invazia acesteia impotriva Ucrainei. Pe lista se regasesc SUA, Canada, tarile UE, Marea Britanie si alte tari europene nemembre ale UE si din Asia de Sud si Sud-Est care s-au raliat sanctiunilor.

Germania, Austria si Polonia au raspuns ca nu vor da curs solicitarii Moscovei. Acestea se numara insa printre statele UE cele mai dependente de gazele rusesti si prin urmare cele mai expuse efectelor negative ale unei eventuale sistari a livrarilor.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.