Consilierul lui Putin, Anatoly Chubais, demisioneaza si paraseste Rusia din cauza invaziei Ucrainei

Consilierul Anatoly Chubais, a demisionat si a parasit tara, invocand opozitia sa fata de razboiul presedintelui Vladimir Putin din Ucraina, au declarat doua persoane din anturajul cosilierului. Astfel, Chubais a devenit oficialul de cel mai inalt rang care a rupt legaturile cu Kremlinul din cauza invaziei.

Chubais, in varsta de 66 de ani, este unul dintre putinii reformatori economici din anii 1990 care a ramas in guvernul lui Putin si a mentinut legaturi stranse cu oficialii occidentali. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut sa comenteze, scrie bloomberg.com.

Publicitate

Cunoscut ca arhitectul privatizarilor Rusiei din anii 1990, Chubais i-a oferit lui Putin primul loc de munca la Kremlin la mijlocul anilor 1990 si a salutat initial ascensiunea sa la putere la sfarsitul acelui deceniu. Sub Putin, Chubais a ocupat slujbe de top la marile companii de stat, pana cand presedintele l-a numit reprezentant pentru dezvoltare anul trecut.

Publicitate

Chubais si-a anuntat demisia intr-o scrisoare catre colegi si prieteni marti, potrivit celor care au citit-o. Saptamana trecuta, el a facut aluzie la o perspectiva intunecata, spunand intr-o postare pe Facebook cu ocazia aniversarii mortii lui Yegor Gaidar ca acesta „a inteles riscurile strategice mai bine decat mine si m-am inselat”.

In cartea sa din 2006, „Moartea Imperiului”, Gaidar a avertizat asupra tentatiilor nostalgiei imperiale pentru Uniunea Sovietica pe care le-a vazut in crestere sub Putin. „Nu este greu sa convingi societatea ca un stat care s-a prabusit atat de brusc poate fi reconstruit la fel de repede”, a scris el. „Este o iluzie, una periculoasa.”

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.