Zelenski a semnat cererea de aderare la UE

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana chiar in timpul negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Liderul de la Kiev a declarat luni ca tara ar trebui sa fie primita in Uniunea Europeana in procedura de urgenta.

Ulterior, acesta a semnat cererea oficiala de aderare la Uniunea Europeana.

„Soldatii nostri nu lupta doar pentru tara noastra, lupta pentru toata Europa. Pentru toti copiii din Europa. Suntem recunoscatori partenerilor ca sunt alaturi de noi, dar scopul nostru e sa fim alaturi de toti europenii si cel mai important, sa fim la egalitate. Sunt sigur ca asta este corect, sunt sigur ca asta am meritat. Sunt sigur ca este posibil”, a declarat Volodimir Zelenski, luni dimineata, intr-un mesaj televizat.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus duminica seara ca Ucraina este „una dintre noi” si ca „ii vrem (pe ucraineni) in Uniunea Europeana”.

„Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pietei ucrainene in piata unica”, a continuat Von der Leyen.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus ca va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana.