Inca o tara condamna Rusia si sare in ajutorul Ucrainei. Aceasta va furniza echipament militar

Norvegia va oferi Ucrainei asistenta umanitara si echipament militar in valoare de 226 de milioane de dolari.

Guvernul norvegian a anuntat luni masurile de sprijin intr-un comunicat, spunand ca aceasta „alocare extraordinara catre Ucraina are scopul de a ajuta grupurile cele mai vulnerabile, inclusiv copiii”.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a condamnat „atacurile militare ale Rusiei in Ucraina”, despre care a spus ca „provoaca pierderi de vieti omenesti si suferinta pe scara larga in populatia civila, distrug infrastructura vitala si forteaza oamenii sa-si paraseasca casele”, scrie CNN.

In ceea ce priveste ajutorul militar, Norvegia va trimite „echipamente militare precum casti si veste antiglont in Ucraina”. Echipamentele au fost toate solicitate de Ucraina si pot fi trimise rapid, a adaugat ministrul norvegian al Apararii, Roger Enoksen.

El a subliniat situatia grea a poporului ucrainean „luptand pentru supravietuire impotriva unei forte militare superioare”.

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei ameninta securitatea europeana intr-un mod pe care nu l-am mai experimentat de la al doilea razboi mondial. Reprezinta o amenintare la adresa normelor, valorilor si principiilor pe care se intemeiaza societatile noastre democratice”, a continuat Enoksen.

Norvegia se alatura Uniunii Europene pentru a impune „sanctiuni aspre impotriva Rusiei”, potrivit declaratiei, adaugand ca noi sanctiuni anuntate luni „vor viza si Belarus”.

Ministrul norvegian de Finante, Trygve Slagsvold Vedum, urmeaza sa ceara si fondului suveran al Norvegiei, Fondul de pensii guvernamental Global, „sa-si inghete imediat toate investitiile in Rusia” si sa se retraga din Rusia.

Ultima miscare a Norvegiei este sa-si inchida spatiul aerian companiilor aeriene ruse, alaturandu-se in acest sens unei multitudini de alte companii aeriene europene.