Zelenski a anuntat cele trei etape ale razboiului: „Putin nu o va spune personal”

Volodimir Zelenski a declarat ca prioritatea Ucrainei este readucerea trupelor Federatiei Ruse pe pozitiile de dinainte de 24 februarie si restabilirea integritatii teritoriale a tarii, anunta agentia de presa Ukrinform, citata de Agerpres.

„Sa restabilim integritatea teritoriala… Obiectivul nostru nr.1 este sa respingem trupele Federatiei Ruse pentru a le readuce in acele teritorii unde se aflau inainte de data de 24 februarie”, ziua in care Rusia a invadat Ucraina, a mentionat liderul de la Kiev.

„Intelegem ca va fi dificil sa restabilim integritatea teritoriala cu peninsula Crimeea ocupata temporar. Si totusi, cred ca mai tarziu, dupa ce ne vom fi aratat taria, iar noi o demonstram pe cat de bine putem astazi, sa trecem la o cale diplomatica, pentru ca orice razboi se incheie prin diplomatie”, a mai spus Zelenski.

Presedintele Ucrainei a subliniat ca restabilirea integritatii teritoriale in cadrul granitelor recunoscute international este scopul fiecarui ucrainean. In acelasi timp, el a adaugat ca nu poti sa faci totul deodata. In acest context, presedintele Ucrainei a spus ca este categoric impotriva inghetarii conflictului militar cu Federatia Rusa, potrivit publicatiei ucrainene Delo.

„Aceasta ar insemna ca trupele ruse sa se afle acolo unde sunt astazi in continuare. Atunci ar fi un conflict inghetat. Noi nu suntem de acord cu un conflict inghetat” cu Federatia Rusa, a spus seful statului, vorbind despre o posibila incetare a focului.

Cele trei etape ale razboiului pentru ucraineni

Presedintele ucrainean a anuntat trei etape ale razboiului declansat de Rusia impotriva tarii sale. Prima este de a opri avansarea Rusiei, obiectiv pe care ucrainenii l-au realizat deja, in opinia sa. A doua etapa este de a respinge fortele ruse in afara teritoriului ucrainean, sarcina pentru a carei indeplinire armata ucraineana depune in prezent eforturi. Si a treia vizeaza restabilirea la maximum a integritatii teritoriale a Ucrainei.

„Suntem acum in etapa a doua”, a spus Zelenski, mentionand ca, in prezent, armata sa trebuie sa faca tot posibilul pentru ca Rusia sa se retraga de pe teritoriul Ucrainei.

Referitor la negocierile dintre delegatiile ucraineana si rusa, Volodimir Zelenski a afirmat ca acestea continua la nivel de negociatori, dar s-a aratat sceptic in privinta intelegerilor la care se va ajunge.

„Este important sa discutam, dar pana cand presedintele Federatiei Ruse (Vladimir Putin) nu o va spune personal si in mod oficial, nu vad ca eventualele acorduri sa aiba vreo greutate”, a mai spus Zelenski.

Mihailo Podoleak, consilier al sefului cancelariei prezidentiale de la Kiev, care face parte din delegatia de negociatori ucraineni, a afirmat recent ca delegatia rusa a decis sa aplice tactica presiunii in procesul de negocieri, care a „reintrat in impas”, potrivit Delo.