Washington Post: SUA si aliatii se pregatesc pentru un guvern ucrainean in exil si o insurgenta indelungata

Armata ucraineana a organizat o aparare neasteptat de acerba impotriva fortelor ruse invadatoare, care au fost supuse problemelor logistice si moralului. Dar razboiul abia are doua saptamani, iar la Washington si capitalele europene, oficialii anticipeaza ca armata rusa isi va inversa pierderile, pregatind scena pentru o insurgenta lunga si sangeroasa.

Modalitatile in care tarile occidentale ar sprijini rezistenta ucraineana incep sa prinda contur. Oficialii au fost reticenti in a discuta despre planuri detaliate, deoarece se bazeaza pe o victorie militara rusa care, oricat de probabila, nu s-a intamplat inca. Dar, ca prim pas, aliatii Ucrainei planuiesc cum sa contribuie la stabilirea si sprijinirea unui guvern in exil, care ar putea conduce operatiunile de gherila impotriva ocupantilor rusi, potrivit mai multor oficiali americani si europeni.

Armele pe care Statele Unite le-au furnizat armatei Ucrainei si care continua sa vina in tara ar fi cruciale pentru succesul unei miscari insurgente, au spus oficialii. Administratia Biden a cerut Congresului, insuflat cu un spirit bipartizan rar in apararea Ucrainei, sa accepte un pachet de ajutor umanitar si militar de 10 miliarde de dolari, care include finantare pentru a reumple stocurile de arme care au fost deja trimise.

In cazul in care Statele Unite si aliatii sai aleg sa sustina o insurgenta, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi forta esentiala, au spus oficialii, mentinand moralul si adunand ucrainenii care traiesc sub ocupatia rusa pentru a rezista inamicului lor puternic si bine echipat.

Posibila preluare a Kievului de catre Rusia a provocat o rafala de planificare la Departamentul de Stat, Pentagon si alte agentii americane in cazul in care guvernul Zelensky va trebui sa fuga din capitala sau tara.

„Facem o planificare de urgenta acum pentru fiecare posibilitate”, inclusiv un scenariu in care Zelensky stabileste un guvern in exil in Polonia, a spus un oficial al administratiei americane, care, ca si altii, a vorbit sub conditia anonimatului pentru a discuta despre o problema sensibila, o  chestiune de securitate.

Zelensky, care s-a autointitulat „ tinta nr. 1 ” a Rusiei, ramane la Kiev si si-a asigurat cetatenii ca nu va pleca. El a avut discutii cu oficialii americani daca ar trebui sa se mute spre vest intr-o pozitie mai sigura in orasul Lviv, mai aproape de granita poloneza. Oficialii de securitate al lui Zelensky au planuri pregatite pentru a-l muta rapid pe el si pe membrii cabinetului sau, a declarat un inalt oficial ucrainean. „Pana acum, a refuzat sa mearga”, noteaza scrie Washington Post.

Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelensky, a refuzat sa descrie orice plan de urgenta pe care Ucraina il are in cazul in care fortele ruse captureaza capitala.

„Se poate spune doar ca Ucraina se pregateste pentru apararea Kievului la fel de intentionat cum se pregateste Rusia pentru atacul sau asupra Kievului”, a spus Podolyak.

„Acest razboi a devenit un razboi popular pentru ucraineni”, a continuat el. „Trebuie sa castigam razboiul. Nu exista alte optiuni.”

Volodymyr Ariev, un membru al parlamentului ucrainean din partidul de opozitie Solidaritatea Europeana, si-a exprimat increderea ca Rada, parlamentul ucrainean, va putea continua sa se intalneasca in ciuda situatiei de razboi si a mentionat ca multi parlamentari raman la Kiev.

„In partidul nostru, nu am discutat niciun plan de evacuare, pentru ca nu vrem sa renuntam”, a spus Ariev. „Nu suntem in acest guvern, dar avem arme si vom lupta impotriva invadatorilor de aici, impreuna cu oamenii. Acesta este singurul plan pe care il avem – fara evacuare, nimic.”

Cu toate acestea, diplomatii europeni, ca si omologii lor americani, incep sa se pregateasca pentru cum sa sustina guvernul ucrainean daca Kievul va cadea sau tara este ocupata in intregime de Rusia. O rezolutie a Natiunilor Unite de saptamana trecuta care condamna invazia , care a strans 141 de voturi, este un element al „punerii bazelor” pentru a recunoaste administratia lui Zelensky drept guvern legitim al Ucrainei si pentru a o mentine pe linia de plutire, chiar daca nu mai controleaza teritoriul, a spus un inalt european. diplomat.

„Nu ne-am facut inca un plan, in sine, dar ar fi ceva la care am fi gata sa trecem imediat”, a spus diplomatul. „Din experienta noastra, este de ajutor sa stim ca, in general, aveti sprijin international.”

Inca din decembrie anul trecut, unii oficiali americani au vazut semne ca armata ucraineana se pregatea pentru o eventuala rezistenta, chiar daca Zelensky a minimizat amenintarea invaziei.

In timpul unei vizite oficiale, un comandant al operatiunilor speciale ucrainene le-a spus reprezentantului Michael Waltz (R-Fla.), reprezentantului Seth Moulton (D-Mass.) si altor parlamentari ca isi schimba pregatirea si planuiesc sa se concentreze pe mentinerea unei opozitii armate, bazandu-se pe tactici asemanatoare insurgentilor.

Oficialii ucraineni le-au spus parlamentarilor ca sunt frustrati ca Statele Unite nu au trimis rachete Harpoon pentru a viza navele rusesti si rachete Stinger pentru a ataca aeronavele rusesti, au spus Moulton si Waltz in interviuri separate. Statele Unite au deturnat unele ajutoare militare catre Ucraina pe care planuisera sa le trimita in Afganistan, dar acel pachet includea in mare parte arme de calibru mic, munitie si truse medicale destinate luptei impotriva talibanilor, nu Rusiei, a spus Waltz, care a servit in Afganistan, ofiter al fortelor speciale.

In timp ce armata rusa se confrunta cu provocarile logistice – inclusiv penuria de combustibil si alimente – Waltz anticipeaza ca ucrainenii vor lovi in mod repetat liniile de aprovizionare rusesti. Pentru a face acest lucru, au nevoie de o aprovizionare constanta de arme si de capacitatea de a instala dispozitive explozive improvizate, a spus el.

„Acele linii de aprovizionare vor fi foarte, foarte vulnerabile si acolo vei infometa cu adevarat armata rusa.”

Moulton, care a servit in Irak ca ofiter de infanterie al Marinei, a spus ca este in favoarea trimiterii Harpoons si Stingers – administratia a decis sa trimita armele din urma, potrivit unui oficial american si a unui document obtinut de The Washington Post – dar ca folosirea lor va necesita, de asemenea, instruire.

„Nu poti sa le expediezi in Ucraina in ultimul moment si sa te astepti ca vreun gardian national sa ia un Stinger si sa doboare un avion”, a spus el. Continuarea unei campanii de rezistenta va necesita transporturi clandestine continue de arme de calibru mic, munitie, explozibili si chiar echipamente pentru vreme rece.

„Ganditi-va la tipurile de lucruri care ar fi folosite de sabotori, spre deosebire de o armata care respinge o invazie frontala”, a spus Moulton.

Oficialii raman precauti cu privire la sprijinul deschis pentru o insurgenta ucraineana, ca sa nu atraga tarile membre NATO in conflict direct cu Rusia. In ochii Moscovei, sprijinul pentru un guvern Zelensky care opereaza in Polonia ar putea constitui un atac al aliantei, au avertizat unii oficiali.

Dar liderii Ucrainei si cetatenii sai nu vor fi descurajati de preocuparile NATO.

„Ma indoiesc foarte mult ca ucrainenii nu vor continua o campanie de rezistenta subterana chiar si dupa ce rusii vor stabili controlul”, a spus un oficial al serviciilor secrete occidentale.

Moscova a „subestimat enorm capacitatea Ucrainei de a rezista”, a spus oficialul. „Imi amintesc, in special de colegii mei din est, de ucrainenii insisi. Ucrainenii au fost unii dintre cei mai inversunati luptatori… pentru sovietici in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.” El a prezis ca o rezistenta va continua luni si, eventual, ani.

Statele Unite au sustinut si au luptat impotriva insurgentiilor de succes. Veteranii unor astfel de conflicte spun ca ucrainenii au demonstrat pana acum ingredientul cheie.

„Lucrul numarul unu pe care trebuie sa-l ai sunt oamenii de pe teren care vor sa lupte”, a spus Jack Devine, un ofiter senior CIA pensionat, care a condus campania secreta de succes a agentiei de a inarma luptatorii afgani care au alungat armata sovietica in anii 1980.

Daca negociatorii rusi si ucraineni care s-au intalnit in apropierea granitei din Belarus ajung la o intelegere, probabil ca acest lucru va diminua impulsul pentru o insurgenta si sprijinul pentru aceasta, a prezis Devine.

Marta Kepe, un analist senior al apararii la Rand Corp., care studiaza miscarile de rezistenta, a spus ca acestea se schimba adesea in timpul unui razboi.

„Pe masura ce ocupatia progreseaza si se extinde pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate incepe ca o rezistenta mai centralizata se schimba adesea in grupuri sau unitati de rezistenta mai mici. Nu este un lucru negativ”, a spus ea. „De fapt, grupurile mai mici permit mai multa rezistenta.”

Factorii politici NATO admira spiritul fortelor ucrainene, dar ei spun, de asemenea, ca capacitatea lor de a rezista impotriva Rusiei nu este nelimitata, mai ales ca stocurile de munitie se scad, iar armata rusa isi extinde incercuirea marilor orase.

„Rusia are mai multe trupe decat Ucraina”, a spus un al doilea diplomat european de rang inalt. „Trupele ucrainene sunt foarte curajoase, dar lupta deja de mai bine de o saptamana.”

Expertii in rezistenta si razboi urban au spus ca fortele de ocupatie ruse vor incerca sa stranga conductele de aprovizionare si sa intrerupa orasele.

Rita Konaev, director de analiza la Centrul pentru Securitate si Tehnologie Emergenta al Universitatii Georgetown, a spus ca Ucraina ar trebui sa-si pregateasca cetatenii pentru lupta in orase, insotite de bombardamente aeriene si artilerie in masa, pe care Rusia le va folosi.

Konaev a spus ca si ucrainenii ar trebui sa se aprovizioneze in avans, deoarece fortele ruse probabil vor dezactiva reteaua electrica si vor intrerupe accesul la apa in orase si ca ar trebui sa stabileasca zone sigure in subteran pentru a supravietui bombardamentelor aeriene.

Odata ce fortele ruse vor incerca sa se mute in orase, ucrainenii vor avea un avantaj pentru ca ei cunosc terenul, a spus aceasta. Ei pot construi bariere, pot distruge poduri pentru a limita intrarile in oras si pot plasa lunetisti pe acoperisuri.

„In razboiul urban, apararea are avantaj”, a spus Konaev.

Liderii europeni au incercat sa descopere ceea ce presedintele rus Vladimir Putin ar accepta ca un potential stat final pentru o Ucraina invinsa. Factorii politici spun ca nu au un simt clar, desi primul diplomat european a spus ca Putin ar putea incerca sa reduca Ucraina „la un stat mult mai mic”.

In acest scenariu, vestul Ucrainei ar ramane independent. Celelalte teritorii ar fi incorporate in Rusia, ocupate sau declarate state independente, asa cum a facut deja Kremlinul cu regiunile Donetk si Luhansk.

Dar capacitatea Rusiei de a impune aceasta viziune este „cea mai improbabila”, a spus diplomatul, avand in vedere furia profunda a Ucrainei impotriva invaziei ruse.

„Aceasta este o tara de 40 de milioane [de oameni]”, a spus diplomatul. Kremlinul „poate incerca sa aiba o strategie. Dar cred ca in calculele noastre strategice uitam mereu un mic obstacol si asta este vointa oamenilor. Putin a uitat cum sa fie ales intr-un mod democratic.”

Liderii NATO mai spun ca, chiar daca Rusia va captura Kievul, asta nu ar pune capat rezistentei, nici existentei statului ucrainean.

„Rusii nu pot ocupa toata tara si sa o supuna”, a spus ministrul leton al apararii Artis Pabriks, a carui tara a mentinut un serviciu diplomatic in exil timp de 51 de ani dupa ce a fost ocupata in 1940 de Uniunea Sovietica. Washingtonul nu a recunoscut niciodata anexarea celor trei state baltice.

„Va fi un razboi partizan, va exista rezistenta. Deci, chiar daca Kievul cade, asta nu inseamna sfarsitul razboiului”, a spus Pabriks.