Vremea se schimba radical. Romania, lovita de furtuni si ploi torentiale

Administraţia Nationala de Meteorologie(ANM) anunta o transformare radicala a conditiilor meteorologice din Romania, generata de Furtuna Renata, un sistem frontal puternic care afecteaza deja mai multe tari din Europa.

Dupa o perioada neobisnuit de calduroasa pentru mijlocul lunii aprilie, cu temperaturi record ce au depasit 30 de grade Celsius, Romania se pregateste acum pentru o brusca racire si conditii meteorologice extrem de severe.

In dimineata zilei de 15 aprilie 2024, Romania a inregistrat cea mai torida zi de aprilie din toata istoria inregistrarilor meteorologice. Termometrele au inregistrat o maxima de 33.7 grade Celsius in Bechet, iar in Bucuresti s-au inregistrat peste 31 de grade. Cu toate acestea, acest scurt episod de „vara” neobisnuita va fi rapid inlocuit de influenta Furtunii Renata.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Impactul Furtunii Renata in Romania

Renata, caracterizata prin aducerea unui front rece de aer, aduce cu sine ploi torentiale, vanturi puternice si scaderi bruste ale temperaturilor. „De marti noapte si miercuri, temperaturile vor scadea dramatic, ajungand in unele locuri la 9-10 grade, fata de 30 de grade cat se inregistrau anterior,” explica Sorana Isoiu, experta in meteorologie la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Temperaturile nocturne vor cunoaste si ele o scadere, coborand in depresiuni pana la doar 1-2 grade Celsius.

Interactiunea dintre masa de aer tropical si cea rece adusa de Renata va crea conditii propice pentru fenomene meteorologice violente. „Vor fi averse insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat vantul va putea avea si aspecte de vijelie, mai ales in centrul, nordul si estul tarii”, a mai spus Sorana Isoiu.

Cum va fi vremea de 1 Mai

Cu toate ca va fi intensa, influenta Furtunii Renata va fi de scurta durata. Meteorologii estimeaza ca, incepand cu saptamana viitoare, temperaturile vor incepe sa creasca gradual, revenind la nivelurile obisnuite pentru aceasta perioada a anului. De 1 Mai, se preconizeaza temperaturi mai moderate, in jurul valorii de 20 de grade Celsius, sub media obisnuita pentru aceasta data.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.