Vortexul polar se indreapta spre Romania. Directorul ANM a facut anuntul: „Vor fi ninsori in multe zone ale tarii”

Specialistii in meteorologie din noua tari, inclusiv Romania, avertizeaza ca in zilele urmatoare vor avea loc fenomene meteorologice extreme din cauza unui vortex polar care va aduce ploi abundente, ninsori puternice si chiar viscol.

Vortexul polar se va instala in vestul, centrul, sudul si estul continentului.

Specialistii in meteorologie din opt tari au emis deja avertismente meteo, inclusiv coduri rosii, iar expertii din Italia au anuntat ca in saptamana urmatoare vor fi temperaturi mult mai scazute decat cele din saptamana Craciunului.

Vortexul polar se indreapta spre Romania, iar conform meteorologilor, vremea se va inrautati incepand de marti noaptea.

Publicitate

Temperaturile vor scadea in intreaga tara, iar diferentele de temperatura pot ajunge chiar si la 10 grade Celsius intr-o singura zi. In plus, se asteapta ninsori abundente in multe zone ale tarii.

Directorul ANM: „Conditiile meteorologice vor fi anormal de reci”

Florinela Georgescu, directorul ANM, a explicat, la Antena 3, ca in urmatoarele zile vremea va fi neobisnuit de rece, in special in ziua de marti.

„Aceasta primavara este una foarte capricioasa si ne aduce, saptamana viitoare, un nou episod cu temperaturi scazute. Asteptam ca marti vremea sa devina deosebit de rece, atunci cand maximele anticipate vor fi intre 0 si 10 grade Celsius, temperaturi mai degraba de sfarsit de iarna decat de jumatatea primaverii.

Nu este vorba doar de temperaturi, ci vorbim si despre forma precipitatiilor pentru ca, incepand de maine noapte, aria precipitatiilor se va extinde si va cuprinde toata tara. Vor fi lapovite si ninsori in multe zone ale tarii, mai ales in jumatatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zapada. Fenomenele cele mai severe vor fi incepand de maine noapte si vor tine pana spre miercuri.

Se vor aduna cantitati imporante de precipitatii, deci atentie si la mesajele care vor veni dinspre colegii hidrologi. Vorbim de o perioada cu un cer mai mult noros, temperaturile nu vor scadea foarte mult pe parcursul noptilor, dar vor fi insa si valori negative, mai ales in partea de nord, centru si vest a teritoriului. Nu vor lipsi astfel de valori nici in celelalte regiuni. Sigur ca, in aceste conditii, se poate produce inghet la sol. Temperaturile sunt foarte periculoase pentru livezi, in general pentru ce a inceput acum sa creasca, iar din pacate vestile nu sunt bune pentru intreaga saptamana.

Ramanem cu aceasta masa de aer rece care cuprinde nu numai zona tarii noastre, ci si mare parte a Europei. De altfel, in ultimele zile, in partea de vest, de sud-vest, sud a continentului nu a fost foarte cald. Noi am fost ceva mai feriti, dar vom fi influentati de masa de aer rece”, a declarat directorul executiv al ANM.

Ninsori in Romania

Conform previziunilor meteorologice, in perioada urmatoare, vortexul polar ar putea cauza ninsori semnificative in Romania, astfel incat stratul de zapada s-ar putea ridica pana la 100 de centimetri in zona montana.

De asemenea, se preconizeaza ca stratul de zapada va atinge aproximativ 20-30 de centimetri in regiunea de sud-vest si zona de vest a tarii.

In plus, se asteapta ca un strat de zapada de aproximativ 15 centimetri sa se depuna si in zona de nord si nord-est a Romaniei.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.