Ce este benzodiazepina, substanta cu care a fost depistata Ana Morodan. Atentie, ce se poate intampla daca se ia in doze mari

Ana Morodan, contesa digitala, influencerita cu jumatate de milion de urmaritori, a fost prinsa de politisti bauta si sub influenta substantelor psihoactive la volan. Surse din Politie au confirmat ca singura substanta la care a iesit pozitiva este benzodiazepina, prezenta in antidrepresive.

Ce este benzodiazepina?

Benzodiazepinele sunt o clasa de medicamente psihotrope utilizate pentru tratarea unor conditii precum anxietatea, insomniea, spasmele musculare si convulsiile. Acestea actioneaza prin cresterea activitatii neurotransmitatorului GABA (acid gamma-aminobutiric) in creier, ceea ce duce la reducerea activitatii neuronale si, prin urmare, la efectele sale sedative si anxiolitice. Exemple comune de benzodiazepine includ diazepamul (Valium), lorazepamul (Ativan), alprazolamul (Xanax), clonazepamul (Klonopin) si chlordiazepoxidul (Librium).

Cu toate acestea, utilizarea prelungita a benzodiazepinelor poate duce la dependenta fizica si psihologica, iar intreruperea brusca a tratamentului poate cauza simptome de sevraj, cum ar fi anxietatea, insomnia, tremurul si convulsiile. Prin urmare, este important sa urmati intotdeauna instructiunile medicului cu privire la dozare si durata tratamentului cu benzodiazepine.

Publicitate

Ce se intampla daca sunt luate in doze mari?

Daca sunt luate in doze mari, benzodiazepinele pot cauza efecte secundare grave, inclusiv somnolenta excesiva, confuzie, slabiciune musculara, dificultati de coordonare si vorbire ingreunata. In doze foarte mari, aceste medicamente pot provoca o supradoza, ceea ce poate duce la probleme respiratorii, pierderea constientei si chiar moartea. Supradozele cu benzodiazepine pot fi letale, mai ales daca sunt combinate cu alte substante sedative, cum ar fi alcoolul sau opiaceele.

Este important sa nu depasiti niciodata doza prescrisa de medic si sa nu combinati benzodiazepinele cu alte substante fara aprobarea medicului. Daca ati luat o doza mare de benzodiazepine sau suspectati o supradoza, cautati imediat asistenta medicala de urgenta.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.