Victorie pentru PSD! Petre Daea este noul ministru al Agriculturii. Prima declaratie despre pretul alimentelor

Petre Daea este noul ministru al Agriculturii. Acesta a fost ales sa conduca Ministerul Agriculturii, in unanimitate, in cadrul sedintei Consiliului Politic National al PSD. Fostul ministru al Agriculturii din perioada Dragnea a fost propunerea lui Marcel Ciolacu.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune ca preturile alimentelor de la raft nu vor fi influentate de problemele din agricultura, in conditiile in care ne confruntam cu o seceta pe cuprinsul a peste doua treimi din tara, potrivit datelor date de Ministerul Mediului. Daea va incepe un turneu prin tara, pentru a observa la fata locului cum e situatia in agricultura.

„Nu as fi in consonanta cu ministrul Mediului vis a vis de seceta, de lipsa de apa in sol, dar in momentul in care califici suferinta plantelor trebuie sa o vezi la fata locului. Procentul acesta de 75% se refera la cantitatea de apa pe care o are solul la un moment dat. Urmaresc acest obiectiv – cum se comporta plantele in camp, ca atare, si in perimetrele irigate”, a declarat Petre Daea, intr-o interventie la Digi24.

„Ieri am fost la Braila si am vazut in aproape cele 300.000 de hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt in regula, deci nu avem calamitati in acest perimetru. Astazi sunt in Galati. Din 291.000 de hectare, care este suprafata arabila a acestui judet, pentru 88.000 de hectare au fost incheiate contracte de irigare. Culturile se iriga. In perimetrele pe care le avem in functiune, unde instalatiile asigura apa la plante, nu avem pierderi de recolta”, a completat ministrul Agriculturii.

„Cea mai afectata zona din cele vazute de mine direct este Vrancea. Am fost la Braila, la Galati, la sistemele de irigatii. Din nefericire am regasit stadiul din 2019 privind executarea sistemului de irigatii”, a declarat Petre Daea, la Antena 3.

„Aceasta situatie i-a determinat pe multi fermieri sa nu poata sa foloseasca sursa de apa care exista in mod natural, neavand posibilitatea prin sistem ea sa fie pompata si sa ajunga la radacina plantei.

In unele zone, indiferent ce cantitate de apa vine, cultura este pierduta. Pierderea este in totalitate”, a mai spus Ministrul Agriculturii.

Petre Daea spune ca seceta nu va afecta preturile alimentelor, chiar daca exista fermieri care spun ca le-au fost compromise culturile. „Nu vor fi influente majore din cauza acestei situatii, pentru ca Romania produce, a produs si anul acesta si va incheia recoltatul in cateva zile. Recolta va asigura necesarul tarii si un excedent pe care il va exporta, in asa fel incat fermierii sa beneficieze de venituri, in asa fel incat sa poata pregati anul agricol viitor”, a completat Daea.