Veste proasta despre Valul 5. Medicul Calin Alexandru, de la DSU, a facut anuntul: „La sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lui februarie”

Medicul Calin Alexandru, de la DSU, a declarat ca se asteapta ca la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lunii februarie, Romania sa fie lovita de al cincilea val al infectarilor, deoarece varianta noua Omicron este foarte transmisibila.

„Din discutiile si estimarile primite de la specialisti, ne asteptam ca la sfarsitul lunii ianuarie-inceputul lui februarie sa ne confruntam cu un al cincilea val.

Am discutat cu colegii de la UPU. Omicron este foarte transmisibila, da in majoritatea cazurilor simptome usoare, dar ne asteptam ca o buna parte sa ajunga si la UPU. De aceea le-am cerut colegilor sa evalueze posibilitatea de extindere a spatiilor pentru triajul pacientilor. Sunt unitati care au identificat spatii in spitale, altele au posibilitatea de a aduce containere”, a declarat Calin Alexandru.

Si medicul militar Valeriu Gheorghita a atras atentia, ca din datele expertilor din Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, dar si din celelalte tari limitrofe, rezulta ca este inregistrata o crestere exponentiala a numarului de cazuri, cele mai multe generate de Omicron. Aceasta varianta are o transmisibilitate mult mai mare si capacitatea de a ocoli raspunsul imun, a afirmat el.

Publicitate

„Sunt deja date care sugereaza si transmiterea aerogena, ceea ce o face mult mai contagioasa, mai ales in spatii inchise.

Tarile cel mai bine protejate vor fi cele cu rate crescute de vaccinare si rate crescute de doza booster.

E nerelevant ca avem clinic majoritatea cazurilor usoare sau asimptomatice, acestea s-au raportat la persoane protejate prin vaccinare sau care au facut boala anterior.

Mesajul nostru e sa nu plecam de la ideea ca o sa scapam, la cat de contagioasa e aceasta varianta.

Sa intarziem raspandirea acestei infectii, asta se face prin mas de preventie, aerisirea spatiilor inchise, vaccinarea”, a spus Valeriu Gheorghita.

El a adaugat ca impactul pe transmitere este urias si ca in Marea Britanie a fost deja inregistrat un deces din cauza noii variante.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.