Alexandru Rafila, anunt despre certificatul digital Covid: „Ar trebui sa fie operational inainte de o crestere abrupta a numarului de cazuri”

Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii, a declarat ca exista la nivelul INSP o varianta tehnica privind certificatul digital Covid, care urmeaza sa fie dezbatuta in cadrul coalitiei. Ministrul Sanatatii a mai spus ca e nevoie ca masurile autoritatilor „sa franeze raspandirea variantei Omicron”, iar acest document ar trebui introdus inainte de o noua crestere a numarului de cazuri de infectare cu Covid-19.

„Noi avem o varianta tehnica, lucrata la Institutul National de Sanatate Publica. Ea va fi dezbatuta la nivelul coalitiei si se va lua o decizie politica, pentru ca, pana la urma, e o decizie politica. Nu pot sa va dau un orizont de timp, pentru ca noi am propus. Acum, decizia e de natura politica, ea trebuie votata in Parlamentul Romaniei. In mod normal, ar trebui ca acest document sa fie operational inainte de o crestere abrupta a numarului de cazuri”, a declarat ministrul Sanatatii.

Articolul continuă după reclame

Rafila a precizat ca masurile adoptate vizeaza mai degraba „franarea”, „intarzierea” raspandirii acestei variante.

„Dupa confirmarea primelor doua cazuri (cu Omicron, n.r.), chiar eu spuneam ca e foarte posibil sa mai avem cazuri in Romania. Sunt si in alte tari europene. Ganditi-va la numarul mare de persoane care calatoresc dinspre Marea Britanie, unde aceasta tulpina tinde sa devina dominanta. Este clar ca se va raspandi si in Romania, la fel ca in alte tari. Masurile care se iau sunt de franare, nu de intarziere a acestei tulpini. Vom avea imbolnaviri cu transmitere in comunitate, important e cand se va intampla acest lucru si poate mai important sa vedem care este evolutia formelor clinice de boala, pentru ca sunt incerte. La populatia tanara activa, formele de boala sunt usoare, marea lor majoritate, dar vedem ca imbolnavirea afecteaza si persoane vaccinate, pentru ca din cei infectati aproape toti au fost vaccinati. Dar evolutia clinica a fost fost buna in cazul acestora”, a mai spus Rafila.

Publicitate

Potrivit punctului de vedere al OMS, vaccinarea, ca unica masura, nu este suficienta in combaterea pandemiei si ca sunt necesare si alte masuri pentru a incetini transmiterea SARS-CoV-2.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.