In credinta populara vascului i se atribuie puteri magice. Dacii ii spuneau “creanga de aur” insa planta are o semnificatie sacra si in folclorul European.
“Este o traditie in familie, o crenguta o atarni deasupra la pragul usii sau in casa si la trecerea dintre ani daca esti cu familia, sotia, copiii o imbratisare sub vasc se zice ca aduce noroc in cadrul familiei. Asta e traditia si ma gandesc ca va dainui”, a spus un barbat.
Vascul mai este cunoscut si sub numele de „creanga de aur” si este considerat o planta cu puteri tamaduitoare. Druzii – preotii vechilor celti din Galia si din insulele britanice – credeau ca vascul are puteri tainice si ca vindeca diferite boli. De exemplu, aceasta planta de culoare verde-galbuie era un bun antidot impotriva otravirilor si proteja oamenii de efectele negative ale vrajitoriei.
Publicitate
Istoricii au relatat in numeroase carti de specialitate ca, in urma cu sute de ani, atunci cand doi dusmani se intalneau sub un copac in care crestea vasc, ei renuntau la arme si se impacau pana a doua zi.
“Ca si bradul el reprezinta perenitatea, daca ati observat el ramane verde in copaci si perenitatea aceasta reprezinta tranzitia de la o lume la cealalta. E copacul vietii noastre vesnice, din punct de vedere crestin este crucea Mantuitorului.”, a spus Nicolae Feier preot.
In traditia populara romaneasca, vascul se pune la usi si ferestre in noaptea Anului Nou pentru a aduce spor in casa si sa apere casa de lucruri necurate, fiind totodata un simbol al ospitalitatii si prieteniei.
Desi fructele vascului sunt toxice, ramurile tinere cu frunze se folosesc in scopuri terapeutice, iar unii specialisti cred ca are proprietati anti-cancer.
Daca sunteti superstitiosi pe langa vasc, e bine sa aveti in casa de anul nou struguri si smochine.