Valeriu Gheorghita a facut anuntul: „Trebuie sa fim foarte precauti”

Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV, a spus ca varianta Omicron este cat se poate de transmisibila. De asemenea, medicul militar a mentionat ca este putin probabil sa existe persoane care sa nu intre in contact cu acest virus.

“Pot sa spun, uitandu-ma la situatia epidemiologica din tarile europene, in mod deosebit la ceea ce se intampla in Danemarca, in Norvegia, in Marea Britanie, dar si in celelalte tari limitrofe, exista o crestere exponentiala a numarului de cazuri. Din ce in ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar aceasta transmisibilitate probabil ca este explicata de cel putin doi factori – si anume o multiplicare a virusului mult mai accelerata, dar si o capacitate de a ocoli raspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescuta.

Mai mult decat atat, sunt deja date care sugereaza si transmiterea aerogena, prin aerosoli, nu doar prin picaturi de secretie respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasa, mai ales in spatii inchise, slab ventilate”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Publicitate

Medicul a explicat ca tarile cele mai protejate in fata unui val generat de varianta Omicron vor fi cele cu rate crescute de vaccinare, dar si de administrare a dozei booster.

″Si aici ma refer in mod deosebit la impactul asupra formelor severe. Este nerelevant la acest moment faptul ca avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evolutie usoara sau asimptomatica, pentru ca in general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel putin protejate partial in urma faptului ca au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boala. Deci aceste date inca nu sunt relevante pentru ceea ce e intampla la nivel populational, acolo unde inca exista populatie vulnerabila, nevaccinata suficient.

Articolul continuă după reclame

Mesajul nostru este, evident, sa nu plecam de la ideea ca noua n-o sa ni se intample, ca o scapam si de data aceasta si n-o sa ne infectam. La cat de contagioasa este aceasta varianta, din punctul nostru de vedere este putin probabil ca cel putin in zonele cu densitate populationala mare sa fie persoane care sa nu intre in contact cu acest virus. Tocmai de aceea este importanta protectia in fata acestei variante Omicron”, a mai spus medicul militar.

“Datoria este sa limitam, sa intarziem raspandirea acestei infectii”.

″Si este evident ca limitarea raspandirii se face prin respectarea masurilor de preventie – masca in mod deosebit si evitarea zonelor supra-aglomerate, aerisirea spatiilor inchise – este foarte important acest lucru. Atentionez, pentru ca se pare ca are transmitere si prin aerosoli. Si mai mult decat atat ceea ce este important, pentru protectia individuala, mai ales daca avem factori de risc, vaccinarea este principala metoda prin care noi putem sa reducem riscul sa facem o forma grava”, a spus presedintele CNCAV.

Gheorghita a adaugat ca, ”in masura in care vom avea mai repede un urmator val de imbolnaviri este discutabila, pentru ca toate datele sunt in dinamica, dar in celelalte tari europene se constata o accelerare a numarului de cazuri”

“Tocmai de aceea trebuie sa fim foarte precauti. Sunt masuri care practic vor intarzia raspandirea acestei infectii, dar ne asteptam, evident, la o crestere in perioada urmatoare a numarului de cazuri, asa incat apelul nostru este ca in aceasta perioada, sigur, sa ne bucuram de timpul, liber, de vacanta, de cei dragi, dar sa facem acest lucru respectand acele masuri care ne asigura protectia noastra, dar si a celor dragi noua. (…) Varianta Omicron este cat e poate de transmisibila si nu trebuie sa ne jucam cu aceste lucruri”, a mai spus Valeriu Gheorghita.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.