Traian Basescu are trei solutii pentru oprirea Rusiei.

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a gasit trei solutii pentru securitatea Europei si oprirea Rusiei. Intr-o interventie sustinuta in plenul Parlamentului European, fostul sef al statului roman a avut un discurs dur la adresa ofensivei Moscovei, pe care o acuza ca vrea sa restabileasca zonele de influenta din timpul URSS.

„Pretentia Kremlinului de a negocia cu NATO si SUA o noua arhitectura de securitate in Europa, prin restabilirea zonelor de influenta din timpul URSS, arata negarea de catre Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-si decide singure sistemele de aliante si modul de a-si asigura securitatea.

Lunga lista de cedari si compromisuri excesive facute in favoarea Rusiei (vezi R.Moldova, Georgia, Estul Ucrainei, Nagorno Karabah, Crimeea) de dragul afacerilor unor mari companii Europene (Germania, Italia, Franta, Olanda sau Austria) dar si pentru aprovizionarea cu gaze in conditii preferentiale, au finantat armata cu care Putin ameninta azi pacea unor state Europene.

Altfel spus, atat de indragitul ”business as usual” cu Rusia s-a facut in detrimentul securitatii Ucrainei, dar si a Tarilor Baltice, a Poloniei si a Romaniei care suporta acum presiunea Armatei Ruse.
In aceste zile, SUA si Regatul Unit au reactionat rapid si masiv, consolidand militar Ucraina si Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea Europeana.

(Prezentele militare simbolice ale unor state din Uniune nu pot fi o garantie de securitate, iar ”autonomia strategica” a Uniunii Europene este astazi doar o iluzie).

Cel putin pentru moment, solutiile pentru securitatea Europei sunt:

1. accelerarea procesului de dobandire a independentei energetice fata de Rusia;

2. descurajarea militara si economica a Rusiei;

3. incetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei”, a spus Traian Basescu in videoclipul postat pe Facebook.