The Times: „Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Republica Moldova”

Rusia a decis sa atace Moldova, au declarat surse militare ucrainene, relateaza APA , citand The Times.

Potrivit publicatiei, daca acest lucru se intampla cu adevarat, atunci Kremlinul poate repeta „scenariul” Donbass.

„Credem ca Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Moldovei este cruciala. Daca rusii reusesc sa preia controlul asupra tarii, noi (Ucraina – n.red.) vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – va fi o amenintare la adresa integritatii Ucrainei”, au spus sursele The Times.

Exista deja „o serie de indicatori” care indica planurile Kremlinului pentru un atac, spun oamenii din interior.

„Daca Rusia recunoaste independenta Transnistriei, aceasta va fi o amenintare directa si o incalcare a integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Aceasta ar fi o repetare a „scenariului Donbas”, mai scrie The Times, potrivit Ukrainska Pravda.

Publicatia mai relateaza ca, daca Federatia Rusa va cuceri Moldova, atunci trupele ruse pot merge spre Odesa si pot incerca sa ocupe teritoriile ucrainene din partea de vest.

Interlocutorii jurnalistilor sugereaza ca armata rusa intentioneaza sa aterizeze trupele aeriene pe avioane de transport IL-76 si elicoptere in Transnistria. Se presupune ca avioane si elicoptere vor zbura de pe aeroportul din Crimeea ocupata.

In acelasi timp, autorii publicatiei noteaza ca aceste acuzatii contrazic analiza agentiilor de informatii occidentale conform careia rusii nu au capacitati suficiente pentru a zbura in siguranta deasupra apararii aeriene a ucrainenilor din regiunea Odesa. In plus, pentru a furniza munitie si intari unitatile rusilor, este necesar sa se creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat prin regiunile Mykolayiv si Odesa, infruntand rezistenta fortelor ucrainene.

Ei ar putea incerca sa desfasoare o operatiune militara mai aproape de Ziua Victoriei pe 9 mai. In aceasta zi, presedintele rus Vladimir Putin ar putea declara recunoasterea de catre Rusia a independentei Transnistriei. In plus, serviciile speciale ruse ar putea planifica sa aterizeze la Tiraspol in acelasi timp cu organizarea de revolte si proteste la Chisinau.

Analistii militari Jack Watling si Nick Reynolds de la Institutul Regal Comun pentru Cercetarea Apararii considera ca o astfel de operatiune a rusilor va avea trei obiective:

sa retraga o parte din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest;

sa opreasca cursul pro-european al actualei guvernari in Moldova;

pentru a speria Occidentul ca sprijinirea Ucrainei cu arme si finante ar putea duce la o destabilizare suplimentara in regiune, in special in Balcani.