Tarile din Europa care anunta amenzi usturatoare pentru cei care refuza vaccinul obligatoriu.

Doua tari din Europa au anuntat ca vor da amenzi. Astfel, dupa Austria, si Grecia a anuntat vaccinarea obligatorie, dar doar pentru persoanele de trecute de 60 de ani. In cazul refuzului, grecii vor primi amenda 100 de euro pentru fiecare luna in care nu-si fac vaccinul. In Austria, amenzile pentru persoanele care refuza vaccinul obligatoriu pot ajunge pana la 7.200 de euro, potrivit unui proiect de lege.

Cetatenii austriaci care refuza sa-si faca vaccinul ce va deveni obligatoriu incepand din februarie ar putea primi amenzi de pana la 7.200 de euro, potrivit unui proiect de lege consultat de publicatia Die Presse, preluata de Euractiv.

Din luna februarie, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toti cetatenii care au rezidenta permanenta in Austria, cu exceptia celor care au contraindicatii medicale.

Publicitate

Draftul proiectului de lege nu specifica in mod clar daca si doza booster (doza 3) va fi obligatorie sau daca cetatenii care s-au vindecat dupa boala vor avea acelasi tratament ca cei vaccinati.

Cei care refuza vaccinarea, vor fi somati de autoritatile locale. Daca ignora somatia de doua ori, vor primi o amenda de 3.600 de euro, potrivit proiectului. Daca prin refuzul de a se vaccina pun in „pericol serios” alte persoane sau daca vor continua sa ignore somatiile, amenda poate ajunge la 7.200 de euro.

Articolul continuă după reclame

Proiectul de lege va fi prezentat pe 6 decembrie, iar pana atunci ministrul Sanatatii, Wolfgang Mückstein, si cel al Constitutiei, Karoline Edtstadler, se vor intalni cu experti si membrii opozitiei pentru discutii.

In Austria, rata vaccinarii a ajuns la 65,2%.

Grecia: Vaccin obligatoriu pentru varstnici sau amenda de 100 de euro pe luna

Guvernul grec a anuntat marti ca va impune obligativitatea vaccinarii impotriva Covid-19 pentru toate persoanele cu varsta de peste 60 de ani, o masura dura luata intr-o perioada in care tara se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri. Cei care vor refuza sa se vaccineze vor fi amendati cu cate 100 de euro in fiecare luna, incepand din 16 ianuarie, anunta Reuters.

Grecia are o rata de vaccinare de 63%, iar in ultimele saptamani programarile au crescut, dupa ce si numarul cazurilor a crescut, iar autoritatile au impus noi restrictii.

„Ne concentram eforturile pentru a ne proteza cetatenii si, din acest motiv, vaccinarea celor de peste 60 de ani va fi obligatorie de acum inainte”, a declarat prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la o sedinta de cabinet.

„Acesta este pretul platit pentru sanatate”, a afirmat premierul grec. „Grecii cu varsta de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat trebuie sa se programeze pentru prima doza pana pe 16 ianuarie, altfel vor fi amendati in fiecare luna cu cate 100 de euro”, a mai spus acesta.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.