Solstitiul de Vara 2022. Ce trebuie sa faci in aceasta zi pentru spor si sanatate

In data de 21 iunie, in emisfera nordica are loc solstitiul de vara, adica inceputul verii astronomice; in preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maxima.

Simultan, in emisfera sudica are loc solstitiul de iarna, adica inceputul iernii astronomice, cand inaltimea Soarelui deasupra orizontului si intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu rasare si se afla la unghiul maxim sub orizont).

Solstitiu de vara 2022

Solstitiul de vara reprezinta cea mai lunga zi din an, adica 15 ore si 32 de minute, iar durata noptii este de doar 8 ore si 28 de minute.

Solstitiu de vara traditii si superstitii

Sarbatoarea Solstitiului este apropiata si legata de sarbatoarea Sanzienelor, marcata pe 24 iunie.

Se crede ca energia solstitiului este energie a pasiunii, vitalitatii, creativitatii si belsugului.

Tot aceasta zi era si o ocazie de gasire si folosire a apei magice, iar imbaierea in lacuri sau rauri avea un efect curativ si constituia, de asemenea, un ritual de renastere.

In unele zone, spalatul cu roua adunata in ajunul solstitiului constituia o practica magica de frumusete, iar in altele, imbaierea in apa cu ierburi din noaptea solstitiului era o cura de refacere a sanatatii si vigorii.

Coronitele de Sanziene lasate afara noaptea puteau, in traditia romaneasca, sa asigure fetele ca vor face nunta in vara, cu conditia ca a doua zi, dimineata, sa fie gasite acoperite cu roua.