Sfantul Ioan 2022! Cine nu face asta pe 7 ianuarie este trist tot anul! De ce nu trebuie sa bei vin rosu

Sfantul Ioan Botezatorul este praznuit, anual, la data de 7 ianuarie. Acest mare sfant al crestinatatii este considerat ocrotitorul pruncilor

Afla din randurile de mai jos care sunt traditiile pentru aceasta sarbatoare importanta a crestinilor ortodocsi.

Traditii si obiceiuri

Potrivit traditiilor, pe 7 ianuarie, nu se consuma vin rosu, acesta amintind de martirajul SFANTULUI IOAN.

Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.

In ziua de Sfant Ioan exista obiceiul “Iordanitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.

Un alt obicei intalnit in ziua de Sfantul Ioan este “Iordaneala”. Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ioan, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si, dupa terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii “iordaniti” trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.

Traditia ne spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ioan fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.

Se spune conform traditiei populare ca dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.

De Sf. Ioan, toti oamenii trebuie sa se veseleasca, altfel vor fi tristi tot anul.