Reguli dupa care vom trai incepand din 8 ianuarie 2022.

Reguli dupa care vom trai incepand din 8 ianuarie 2022. Hotararea de Guvern cu noile restrictii a fost aprobata in sedinta de Guvern de joi, iar noile masuri intra in vigoare de sambata. Masca de protectie ar putea deveni insa obligatorie si in spatiile deschise chiar mai devreme, a spus la Digi24 seful DSU, Raed Arafat.

„Sedinta de guvern s-a finalizat. De sambata intra in vigoare”, a declart Raed Arafat.

Este vorba despre hotararea prin care se prelungeste starea de alerta incepand cu 8 ianuarie si in care sunt aduse noi restrictii, in functie de rata de infectare.

„Masca intra in vigoare cand se emite ordinul Ministerului Sanatatii si Ministerului de Interne, deci se poate sa intre si mai repede decat sambata”, a precizat el.

Publicitate

Arafat spune ca purtarea mastii de protectie este esentiala pentru a preveni raspandirea cazurilor de COVID, in conditiile in care varianta Omicron este foarte contagioasa.

Conform hotararii CNSU aprobate azi de Guvern, vor mai fi permise doar mastile chirurgicale si cele FFP2, nu si cele textile sau din plastic.

Ce restrictii intra in vigoare

Guvernul mentine propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activitati pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisa in limita a 30% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

Articolul continuă după reclame

De la aceasta regula sunt exceptati operatorii economici a caror activitate de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase, unde este permisa participarea pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.

Acesti operatori economici sunt restrictionati la 30% din capacitatea maxima a spatiului in situatia in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeasi masura se aplica si in ceea ce priveste activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora, mentioneaza Guvernul.

Reguli pentru masca de protectie

Masca de protectie de tip medical sau FFP2 va fi folosita, astfel incat sa acopere gura si nasul, in toate spatiile publice inchise si deschise, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, conform Hotararii de Guvern.

Exceptie fac urmatoarele categorii de persoane:

a) copiii cu varsta mai mica de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure in birou;

c) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

d) reprezentantii cultelor religioase, in timpul slujbelor, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;

e) vorbitorii aflati in spatii inchise sau deschise cu conditia respectarii distantei de minimum 3 metri intre acestia si oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc.) sau activitati sportive.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.