Sfantul Dumitru 2023. Ce sa dai de pomana pentru fericire si noroc

Sfantul Dumitru 2023. Traditii si superstitii de Sfantul Dimitrie ”Izvoratorul de mir”. Aceasta este ultima sarbatoare importanta a toamnei.

Sfantul Mucenic Dimitrie, zis si Izvoratorul de Mir, reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Iata ce traditii si superstitii trebuie sa respecti in aceasta zi si ce trebuie sa dai de pomana pentru belsug, fericire si noroc.

Sfantul Dumitru este cinstit in fiecare an la data de 26 octombrie. Despre viata sa se stie ca a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). A fost fiul prefectului Tesalonic, fiind intemnitat deoarece a admis ca este crestin. Si-a gasit sfarsitul strapuns de sulitele gladiatorilor. I se spune Izvoratorul de Mir deoarece din trup nu curge sange, ci mir tamaduitor de boli. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este considerat ocrotitorul orasului Tesalonic, Grecia.

Publicitate

Sfantul Dumitru 2023. Ce sa dai de pomana

Sfantul Dimutru sau Sfantul Dimitrie este o sarbatoare de cruce rosie deosebit de importanta si de iubita. Este intampinata in fiecare an de jocuri si de focuri vii, mai ales ca este ultima si cea mai insemnata sarbatoare a toamnei.

Articolul continuă după reclame

De Sfantul Dumitru se impart covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate celor care sar peste foc. Se stie ca inca din ajunul sarbatorii, oamenii fac focuri mari, pe dealuri, pentru ca cei mici sa sara peste ele. Traditia spune ca cei care sar peste focuri vor fi sanatosi si se vor casatori.

De asemenea, in aceasta zi se pomenesc si mortii si se da de pomana coliva de Samedru, dar si colaci in forma de cruce.

Sfantul Dumitru sau Samedru este considerat patronul pastorilor. Astfel, pentru a vedea cum va fi iarna care vine, pastorii obisnuiesc sa isi aseze cojocul pe iarba in mijlocul oilor, asteptand sa vada care oaie se va aseza pe el. Daca o oaie neagra se aseaza inseamna ca iarna va fi una buna, in timp ce daca se va culca o oaie alba, iarna va fi apriga.

In Bucovina, traditia spune ca cei care seamana usturoiul dupa Sanmedru vor avea paguba.

Tot astazi e practica traditia taiatului coamei cailor tineri pentru ca ea sa creasca frumos. Nu se foloseste piaptanul deoarece aduce paguba.

De Sfantul Dumitru toate datoriile trebuie achitate.

In unele zone, taranii il praznuiesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.