Sfantul Dumitru 2023. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi. Asa atragi necazuri si primejdii

Sfantul Dumitru 2023. Pe data de 26 octombrie, crestin-ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Dumitru. De aceasta zi sunt legate multe traditii si superstitii. Iata ce nu ai voie sa faci

Sfantul Dumitru 2022 – traditii si superstitii

Potrivit superstitiilor populare, exista credinta ca, in ziua de Sfantul Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.

De Sfantul Dumitru nu ai voie sa folosesti pieptanul, in caz contrar, vei atrage necazuri si primejdii

Publicitate

In Bucovina, traditia spune ca cine seamana usturoiul dupa ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de paguba

Cine are datorii ar trebui sa le plateasca pana la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor

Femeile trebuie sa imparta copiilor fructe uscate, covrigi, mere si nuci. In anumite zone ale tarii, pentru sufletul celor morti, se imparte grau fiert in lapte si coliva

In ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, pentru ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Articolul continuă după reclame

CITESTE SI: Sfantul Dumitru 2023. Ce trebuie sa faci in ajun pentru sanatate si belsug

Traditii de Sfantul Dumitru legate de vreme.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua lui fiind aceea in care, spune traditia, ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, anotimpul rece va fi aspru.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmari mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantul Dimitrie. Astfel, daca dimineata se va trezi mai intai o oaie alba, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Tot de Sfantul Dumitru, taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

Iincepand cu ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor, cu Icoana si Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, de la Catedrala Patriarhala, pe bulevardul Regina Maria din Bucuresti pana la Crucea brancoveneasca de la baza Dealului Patriarhiei.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.