Sf. Andrei 2021. Ce trebuie sa faci si sa nu faci in aceasta zi

Sfantul Andrei este praznuit in fiecare an pe 30 noiembrie. Aceasta zi abunda in traditii, obiceiuri si superstitii.

Sfantul Andrei se numara printre cei 12 apostoli ai lui Iisus si este considerat “Ocrotitorul Romaniei”. El era cel care a adus si a promovat religia si invataturile crestine ale lui Iisus pe teritoriul tarii noastre.

Noaptea dintre 29 si 30 noiembrie este una magica, in care lupii capata puteri neobisnuite, varcolacii si sufletele ratacite umbla peste tot.

Din batrani se spune ca, pentru a te proteja de lupi si sa eviti sa-i aduci in preajma gospodariei tale, e bine sa eviti sa:

iti piepteni parul

torci

faci curat in casa si grajd

dai gunoiul afara

dai bani cu imprumut

Se crede ca in noaptea 29-30 noiembrie casele sunt protejate daca oalele si canile din casa sunt intoarse cu gura in jos. De asemenea, daca cenusa calda este scoasa din soba, e un lucru bun. Oamenii trebuie sa manance si usturoi in acea seara. Trebuie sa se unga pe corp cu el. Zonele ce trebuie

acoperite sunt: frunte, piept, spate, incheieturi. In plus, usile si ferestrele trebuie si ele unse.

Candelele ar trebui lasate aprinse in casa.

In ceea ce priveste dragostea, noaptea de Sfantul Andrei este o noapte speciala. Fetele cred ca isi pot vedea ursitul folosind diverse metode ca: facutul cu ulcica, verigheta in apa, oglinda si turta sarata.

Metoda cu facutul cu ulcica: fata se aseaza singura in fata sobei si intoarce un vas nou de lut. Pe fundul acestui vas, trebuie sa lase sa arda trei carbuni. Dupa ce rosteste o incantatie, ea roteste vasul si atrage atentia celui iubit

Metoda cu verigheta in apa: se arunca o verigheta sfiintita de preot intr-un pahar cu apa neinceputa. In mijlocul acesteia va aparea chipul ursitului.

Metoda oglinzii se desfasoara astfel: fata se aseaza dezbracata intre doua oglinzi cu cate o lumanare in fiecare mana si priveste intens oglinda pe care o are in fata. In oglinda din spate, i se vor reflecta scene din viitor si imaginea sotului care ii este destinat.

Metoda turtei sarate: fetele ce vor sa se marite prepara o turta subtire ca o placinta din faina de grau, foarte sarata care poarta numele de “Turtuca de Andrei”. Ele trebuie sa manance aceasta turta inainte de culcare si baiatul pe care-l viseaza ca le aduce apa este cel cu care ele se vor casatori.