Serviciul federal de securitate al Rusiei a cerut interzicerea „imediata”

Serviciul federal de securitate al Rusiei a cerut luni interzicerea „imediata” a retelelor sociale americane Facebook si Instagram, in prima zi a unui proces pentru „extremism”, intr-un context de crestere a represiunii de la declansarea ofensivei in Ucraina, transmite AFP, potrivit Digi24.

„Activitatile Meta (compania-mama a Facebook si Instagram) sunt indreptate impotriva Rusiei si a fortelor sale armate. Cerem interzicerea sa si obligatia de a aplica aceasta masura imediat”, a declarat la audiere un purtator de cuvant al FSB, Igor Kovalevski, citat de agentia Interfax.

Un procuror a cerut la randul lui interzicerea Meta, „din cauza unor semne evidente de activitate extremista”. El a cerut totusi exceptarea de la interdictie a aplicatiei de mesagerie WhatsApp, care apartine de asemenea Meta.

Publicitate

La 11 martie, parchetul rus ceruse clasarea Meta ca organizatie ‘extremista’, masura ce ar deschide calea pentru interzicerea tuturor activitatilor acesteia in Rusia.

Cererea urmeaza dupa decizia Meta de a permite mesajele violente contra armatei si a liderilor rusi, in legatura cu agresiunea militara a Moscovei in Ucraina.

Potrivit parchetului, Meta justifica „actiuni teroriste” si vrea sa incite la „ura si adversitate” impotriva rusilor.

Potrivit agentiei TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal ca Meta si-a modificat intre timp regulamentul pentru a interzice „rusofobia si apelurile la violenta”.

Instagram si Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate in Rusia, unde sunt practic inaccesibile fara utilizarea unei retele virtuale private (VPN).

De asemenea, site-urile a zeci de media ruse si straine, printre care al BBC, au fost blocate.

Saptamana trecuta, serviciul de reglementare a telecomunicatiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google si serviciul sau video YouTube de activitati „teroriste”, prima etapa spre o posibila blocare a lor.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.