Seful UE: „Cele mai intunecate ore pentru Europa de la al Doilea Razboi Mondial”

Se formeaza un crescendo de condamnare pe masura ce lumea vede invazia Rusiei in Ucraina.

„Acestea sunt printre cele mai intunecate ore pentru Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial” – acestea au fost cuvintele sefului UE pentru politica externa, Josep Borrell .

El spune ca o mare putere nucleara care ataca o tara vecina si ameninta cu represalii asupra oricarui stat care ar putea veni in ajutorul sau este „cea mai mare incalcare a dreptului international” si o „incalcare a principiilor de baza ale coexistentei umane”.

UE va impune cele mai dure sanctiuni pe care le-a adoptat vreodata, spune el.

Boris Johnson din Marea Britanie s-a declarat „ingrozit de evenimentele ingrozitoare din Ucraina” si ca Vladimir Putin „a ales calea varsarii de sange si a distrugerii lansand acest atac neprovocat”.

Marea Britanie va raspunde decisiv, a spus el .

Emmanuel Macron din Franta – care a petrecut ore intregi intr-o intalnire cu Putin si a vorbit cu el de mai multe ori la telefon – a spus ca Rusia trebuie sa-si opreasca actiunile militare.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck , a declarat ca Europa se confrunta cu un razboi terestru „pe care credeam ca il gasim doar in cartile de istorie”.

Anterior, presedintele american Joe Biden a declarat ca Putin „a ales un razboi premeditat care va aduce o pierdere catastrofala de vieti omenesti si suferinta umana”. Lumea va trage Rusia la raspundere, a spus el.

El a spus ca se va adresa americanilor joi cu privire la consecintele cu care se va confrunta Rusia.