Sefa INSP vine cu o veste proasta: Varful valului 5 va aduce “25 de mii de cazuri pe zi sau mai multe”

Sefa INSP, medicul Adriana Pistol, atentioneaza populatia ca varful valului tulpinei Omicron ar putea sa fie atins, in Romania, in cateva saptamani si ca e posibil sa avem peste 25.000 de cazuri pe zi.

“Este posibil ca pana la jumatatea lunii ianuarie, varianta Omicron sa reprezinte jumatate din tulpinile secventiate pe saptamana si sa devina dominanta. Exista posibilitatea ca la sfarsitul lunii ianuarie, ea sa devina comunitara.”, a declarat Adriana Pistol.

Medicul a mentionat ca exista trei scenarii posibile. Primul dintre acestea se refera la o rata de crestere de 10% a cazurilor zilnice, care pleaca de la o transmisibilitate mai mare a Omicron decat Delta, dar o rata de spitalizare mai mica de 5%, dintre care 10% internati la ATI, dupa cum a spus Adriana Pistol, citata de Biziday.

Publicitate

Medicul a precizat ca cel de-al doilea scenariu pleaca de la 6% , cu o nevoie de spitalizare mai mare de 10%, iar cel de-al treilea este o asociere intre cele doua, un numar de cazuri zilnice 10%, spitalizari peste 20% necesare cu o rata de peste 10% care ar necesita Terapie Intensiva.

“Pentru o buna pregatire este nevoie sa ne uitam la scenariul cel mai rau(…) Daca se va petrece scenariul cel mai optimist, atunci vom atinge in ziua 37, respectiv 41, numarul de 25 de mii de internari. Daca se va petrece ceea ce este mai rau, respectiv 27 de zile ca sa umplem 25 de mii de paturi de spital. Mergand la paturile de ATI, se vor ocupa 1.500 de paturi ATI, pe scenariul mediu in 26 de zile, iar cel mai pesimist in 20 de zile”, a mai spus ea.

Principalele declaratii

Adriana Pistol:

Transmisibilitatea foarte ridicata cuplata cu o protectie mai scazuta a vaccinului, chiar si a celor cu schema completa, duce la posibilitatea unui numar mai insemnat de persoane ajunse in spital intr-o perioada scurta de timp.

Ca impact direct asupra sistemului sanitar, exista o mare probabilitate ca infectarea persoanelor nevaccinate, vulnerabile, de peste 65 de ani sa fie severa.

Capacitatea sistemului sanitar va fi suprasolicitata, cel putin la nivelul inregistrat in luna octombrie. Ca impact indirect, infectarea masiva a populatiei poate rezulta intr-un grad de absenteism in unitatile sanitare si la locul de munca al populatiei care poate afecta economia intregii tari.

Este important de luat in calcul ca desi personalul nostru este vaccinat si ca simptologia este minima pentru cei vaccinati, izolarea lor la domiciliu va afecta numarul personalului disponibil in unitatile sanitare.

Avem trei scenarii posibile de impact.

Primul scenariu se refera la o rata de crestere de 10% a cazurilor zilnice, care pleaca de la o transmisibilitate mai mare a Omicron decat Delta, dar o rata de spitalizare mai mica de 5%, dintre care 10% internati la ATI. Al doilea pleaca de la 6%, cu o nevoie de spitalizare mai mare de 10%, iar cel de-al treilea este o asociere intre cele doua, un numar de cazuri zilnice 10%, spitalizari peste 20% cu o rata de peste 10% care ar necesita terapie intensiva. Pentru o buna pregatire este nevoie sa ne uitam la scenariul cel mai rau.

Daca se va petrece scenariul cel mai optimist, atunci vom atinge in ziua 37, respectiv 41, numarul de 25 de mii de internari. Daca se va petrece ceea ce este mai rau, respectiv 27 de zile ca sa umplem 25 de mii de paturi de spital. Mergand la paturile de ATI, se vor ocupa 1.500 de paturi ATI, pe scenariul mediu in 26 de zile, iar cel mai pesimist in 20 de zile.

La nivelul UE, pentru calatoriile internationale veti avea nevoie de doza a treia pentru prelungirea certificatului Covid. La nivel national, deocamdata nu se va aplica aceasta masura. Cei cu schema completa isi pot face doza booster pentru tulpina Omicron.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.