Alexandru Rafila a facut anuntul despre Certificatul Verde: „Din pacate”

Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a prezentat, alaturi de directorul Institutului National de Sanatate Publica Adriana Pistol, estimarile specialistilor in legatura cu valul 5 al pandemiei, dar si masurile pe care Minsiterul Sanatatii le-a pregatit. Rafila a vorbit si despre certificatul COVID-19.

„Este o masura pe care am fi vrut sa o luam, chiar daca temporar, in Romania, in asa fel incat sa gestionam cat mai bine acest val 5. Ramane de vazut daca in perioada urmatoare va exista o decizie politica, care sa duca la adoptarea unui astfel de document.

Din pacate, o masura care sa incetineasca transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat COVID, noi l-am elaborat dar, dupa cum stiti, nu a fost adoptat. Este o masura pe care am fi vrut sa o luam, chiar daca temporar, in Romania, in asa fel incat sa gestionam cat mai bine acest val 5. Ramane de vazut daca in perioada urmatoare va exista o decizie politica, care sa duca la adoptarea unui astfel de document”, a declarat Alexandru Rafila.

Totodata, ministrul Sanatatii a spus si ca autoritatile doresc sa evite trei lucruri: un nou lockdown, inchiderea scolilor, un numar mare de decese.

„Reducerea de decese este esentiala si trebuie sa avem la dispozitie toate instrumentele pentru ca acest lucru sa fie realizat si in tara noastra. Trebuie sa gasim o solutie pentru revitalizarea acestei campanii de vaccinare, inclusiv prin implicarea directa a profesionistilor din sanatate.

Incercam si am adoptat cadrul normativ pentru extinderea testarii, in perioada urmatoare, la nivelul cabinetelor de medicina de familie, este o promisiune care exista in programul de guvernare si speram ca avem succes pentru a depista cat mai repede persoanele bolnave iar ele sa beneficieze de tratament, inclusiv in ambulatoriu”, a mai spus ministrul Sanatatii.