Salariul minim creste de la 1 ianuarie – Cati bani vor primi in plus angajatii

In cadrul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, au fost analizate propunerile patronatelor si sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2023, potrivit unui comunicat.

Guvernul si partenerii sociali au cazut de acord in privinta majorarii salariului minim brut garantat in plata la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiti de impozit si contributii de asigurari. Totodata, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul constructiilor sa creasca la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

Nicolae-Ionel Ciuca: ”Am considerat necesar sa ne consultam pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca in functie de propunerile lor si de perspectivele bugetare pentru anul viitor sa venim cu o solutie realista pentru contextul actual.”

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a participat la reuniunea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astazi, la Palatul Victoria. In cursul discutiilor au fost analizate propunerile patronatelor si sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2023.

Guvernul si partenerii sociali au cazut de acord in privinta majorarii salariului minim brut garantat in plata la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiti de impozit si contributii de asigurari”, se arata intr-un comunicat emis joi, 24 noiembrie, de catre reprezentantii Executivului.

Cati bani vor primi in plus angajatii

Asadar, salariul minim brut in Romania va creste de la suma de 2.500 de lei la suma de 3.000 de lei.

Doua sute de lei din totalul veniturilor in plus nu vor fi impozitati de stat. Astfel, un angajat va primi in mana, in comparatie cu momentul prezent (1.524 lei), suma de 1.863 de lei.

Social-democratii sustin ca, prin intermediul acestei majorari de venituri, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022. Modificarea cu pricina va permite ca, incepand din luna ianuarie a anului 2024, sa se stinga nivelul de 50%, recomandat de Bruxelles.

Nu in ultimul rand, guvernantii au decis majorarea salariului minim pe economie, in domeniul constructiilor, la 4.000 de lei.