Rusia reactioneaza dur declararea ca „personae non gratae” a unor diplomati rusi in Romania

Rusia reactioneaza. Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al MAE rus a spus, referindu-se la declararea ca „personae non gratae” a unor diplomati rusi in Romania, ca in aceasta situatie este vorba despre “un pretext inventat”, iar decizia nu va ramane fara un raspuns adecvat.

„Comentariul purtatorului de cuvant al MAE rus Maria Zaharova in legatura cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomati rusi in Romania, 6 aprilie 2022

Pe 5 aprilie, autoritatile romane, sub un pretext inventat, au declarat ca „personae non gratae” zece diplomati ai Ambasadei Rusiei la Bucuresti. Totodata, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat pozitia Romaniei cu privire la crimele de la Bucea si alte localitati din Ucraina, a caror responsabilitate este atribuita fara temei Rusiei.

Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogam demersul Romaniei drept parte a unei campanii declansate de SUA si aliatii lor europeni pentru a discredita operatiunea militara speciala desfasurata de Rusia pentru protejarea populatiei civile din Donbass, demilitarizarea si denazificarea Ucrainei.

Prin eforturile Bucurestiului, relatiile noastre bilaterale erau intr-un impas profund in ultimii ani, in timp ce noi actiuni ostile ale partii romane duc la subminarea mecanismelor de baza ale dialogului interstatal civilizat si ale conlucrarii. O astfel de evolutie nu este alegerea noastra si provoaca regrete profunde.

Desigur, decizia de a expulza angajati diplomatici rusi din Romania nu va ramane fara un raspuns adecvat”, scrie in postarea de pe Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucuresti.