Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii a vorbit despre vaccinarea obligatorie. Acesta a spus ca „obligativitatea nu este potrivita, cel putin in tara noastra” .
„Inteleg preocuparea legata de stimularea vaccinarii care este legitima, pentru ca eu in continuare sunt un om de sanatate publica si stiu destul de multe lucruri legate de vaccinare. Vaccinarea este extrem de importanta in momentul de fata din alte motive decat a fost la inceputul anului 2021. La inceputul anului 2021 vaccinarea, in urma studiilor clinice, era recomandata pentru a opri transmiterea. In momentul de fata, vaccinarea este recomandata pentru a evita cazurile grave si pentru a evita decesele”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
9 din 10 persoane care sunt la terapie intensiva sau care decedeaza sunt nevaccinate.
„Asa cum nu este documentat faptul, de exemplu, ca arbidolul ar avea vreun efect, nu exista niciun articol, unul in lume care sa arate sa arbidolul ar putea sa aiba efect favorabil asupra infectiei cu noul coronavirus, tot asa exista dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din Romania, care imi arata ca 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensiva sau care decedeaza sunt nevaccinate. Atunci e clar ca daca 9 din 10 sunt grav sau mor e clar ca vaccinul are un efect. Asta e lucru demonstrabil. Sunt si foarte multe articole stiintifice in acest sens. Si in mod evident, in aceasta conjunctura eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adica ce categorii? Cele care ar putea sa faca din cauza varstei, din cauza altor boli pe care le au”, a mai spus ministrul Sanatatii.
Publicitate
Vaccinarea nu va fi obligatorie in tara noastra
„Din punctul meu de vedere, nu va fi obligatorie. Eu nu cred ca va fi un punct de vedere superior care sa faca obligatorie vaccinarea in Romania, mai ales ca oprirea transmiterii virusului in acest moment cu aceste vaccinuri, care sunt in momentul de fata, este dificila, dar aceasta optiune legata de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sanatate si pentru a preveni foarte multe decese.
Vaccinarea eu o recomand cu tarie, insa apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred ca este potrivita, cel putin in tara noastra. Si cred ca trebuie sa lucram mai mult pentru informare si o sa vedeti deja in saptamana care vine pachete de informatii legate de vaccinare, care vor raspunde intrebarilor pe care oamenii le au. Pe de alta parte, nu exclud aceasta varianta in care vaccinarea anuala sa fie recomandata, cu o doza de vaccin pe an, cu o conditie, sa existe un vaccin care este eficient pentru tulpina prevalenta, care circula in momentul respectiv, iar acest vaccin sa fie administrat cu precadere persoanele din categoriile la risc”, a mentionat Alexandru Rafila.
Ministrul Sanatatiia a mentionat ca masca simpla medicala FFP1 asigura un grad de filtrare de circa 80% a virusului, iar cea FFP2 de pana la 95%.
„Masca simpla medicala, sa-i spunem FFP1, asigura un grad de filtrare de circa 80%, cea FFP2 merge spre peste 90%, spre 95%, dar mai exista o forma, ca unii spuneau de ce nu ati spus si FFP3, filtreaza pana la 99%, dar sistemul este greu de purtat, este o masca profesionala. Eu nu am vazut pe nimeni pe strada sa poarte asa ceva pentru ca respiri destul de greu si poti sa o tii putin timp.
Iar o masca textila este foarte variabila, in primul rand calitatea si gradul de filtrare. (…) In plus mai este un element, daca la tulpina Alfa aveam o transmisibilitate bazala de 3, aici ne apropiem de 15. Iar la Delta era de 7-8. Carpa a protejat atunci intr-o mica masura”, a incheiat ministrul Rafila.
Publicitate