Raed Arafat, anunt despre valul 5: „Este posibil, nu este exclus”

Potrivit sefului DSU, Raed Arafat, valul 5 al pandemiei va fi cel putin unul „amestecat”, dat de tulpina noua Omicron si de cea care e dominanta acum, Delta, dar se poate intampla ca incet-incet sa devina predominanta varianta cea noua a coronavirusului, care este mult mai contagioasa. „Fara indoiala” Omicron va ajunge si in Romania si este posibil ca o noua crestere a cazurilor sa se petreaca imediat dupa sarbatori, incepand din ianuarie.

„E posibil ca luna ianuarie sa fie pentru Romania o luna in care va incepe o crestere a cazurilor, dupa sarbatori, ca urmare a deplasarilor – cei care vin in tara, cei care pleaca din tara in concedii si care se intorc. E posibil sa vedem ce am vazut si dupa perioada verii, adica o crestere noua a cazurilor si un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a spus Raed Arafat, potrivit Digi24.

„Situatia noastra este cumva favorabila in acest moment”

„Situatia noastra este cumva favorabila in acest moment, pentru ca nu avem zboruri directe cu zona care este mai afectata (de Omicron – n.r.), zona Africii de Sud. Am recuperat unii cetateni de acolo, sub un control foarte strict de carantinare, de testare, de toate aceste aspecte si asa am descoperit cele trei cazuri care oricum erau carantinate de cand au intrat in tara. Dupa care s-a luat masura ca cetatenii tarilor terte, care nu sunt cetateni europeni, sa nu poata intra in Romania la acest moment pe urmatoarele saptamani, plus persoanele care vin de acolo, obligatoriu carantinare, indiferent de statusul lor de vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantineaza, cel putin pentru 10 zile, cu un test la a opta zi. Aceste masuri ar trebui sa incetineasca sau sa limiteze intrarea variantei din zonele care sunt mai afectate”, a aratat Raed Arafat.

„Saptamana viitoare masurile care trebuie luate de Romania in continuare va fi tema de analiza la nivelul INSP-ului si al Ministerului Sanatatii. Se va lua in considerare ca noua tulpina este mai infectioasa, mai contagioasa si ca se raspandeste mai repede. Luarea unor eventuale restrictii suplimentare depinde insa de mai multe aspecte, care pot fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi in zi se schimba si vin date suplimentare. Din nou, aici, las sa vad cu ce o sa vina colegii de la INSP”, a mentionat seful DSU.

„Tulpina Omicron este mult mai contagioasa decat tulpina Delta si in acest moment, toate masurile pe care le iau tarile europene, tarile lumii in general, sunt masuri de intarziere”, a spus Arafat.

Ce vor sa afle specialistii despre varianta Omicron

„Deja incep sa apara primele informatii si pe baza primelor informatii deja se nuanteaza masurile, tarile incep sa nuanteze masurile pe care le-au luat. Ieri am avut o dezbatere foarte buna cu un coleg din Statele Unite, pneumolog, si a explicat exact cum in Statele Unite lucreaza pe aceasta linie si erau exact de parerea pe care o avem si noi, adica mai e nevoie de ceva timp, o saptamana-doua, pana vom intelege exact efectul vaccinurilor, gravitatea bolii asupra celor vaccinati, gravitatea bolii asupra celor nevaccinati”, a mai spus seful DSU.

„La acest moment, pare ca persoanele vaccinate totusi nu fac forma grava. Nu stim insa toate aceste detalii in amanunt si pe cifre mari. Asteptam sa vina detalii suplimentare. Cu siguranta, Centrul European pentru Controlul Bolilor va veni cu anumite detalii, Centrul pentru Control al Bolilor din Statele Unite, care e foarte activ, va veni si el cu detalii, iar companiile care produc vaccinuri deja au inceput sa creeze anumite vaccinuri adaptate noii tulpini, chiar daca nu avem concluzia finala daca vaccinul actual are acelasi efect ca si in cazul celorlalte tulpini sau nu. Au fost diferente de opinie. Pfizer a venit cu opinia ca vaccinurile au efect si protejeaza impotriva formelor grave, Moderna nu era convinsa de acest lucru, dar pe toate liniile se lucreaza pe adaptarea vaccinurilor la aceasta varianta”, a mai Raed Arafat.