Raed Arafat, seful DSU a declarat ca Romania este in acest moment pe un trend crescator clar al numarului de cazuri pozitive. Secretarul de Stat a spus insa ca aceasta situatie nu trebuie caracterizata ca fiind „ingrijoratoare” sau „neingrijoratoare”, ci ca este un indiciu ca trebuie „sa ramanem precauti”.
„Evolutia este continua, in crestere. Cu cat creste numarul cazurilor, chiar daca vorbim de o varianta cu mai putin impact decat Delta, in comunitate mai avem cazuri si de Delta, care coexista cu Omicron. Cu cat creste numarul cazurilor, la un moment vom avea presiune si pe sectorul sanitar”, a spus Arafat.
Situatia pandemica din Romania in acest moment nu trebuie caracterizata ca fiind „ingrijoratoare” sau „neingrijoratoare”, a spus el, raspunzand unei intrebari adresate de jurnalistul Digi24. Raed Arafat a atras insa atentia ca trebuie „sa ramanem precauti”.
Publicitate
„Faptul ca varianta Omicron are impact mai redus din punctul de vedere al gravitatii este un lucru foarte pozitiv. Normal ca trebuie sa ramanem precauti. Nu as categorisi ingrijoratoare sau neingrijoratoare. Este o situatie care necesita precautie pentru urmatoarele doua – trei saptamani pana atingem varful, dupa care vedem ca incepe sa scada”.
Potrivit lui Arafat, situatia trebuie monitorizata si adaptata, dar cel mai important este sa se respecte regulile de baza.
„Insistam mai ales asupra purtarii mastii. Consideram ca este, poate, cea mai eficienta metoda, cu exceptia vaccinarii, care poate preveni starile grave si ajungerea la terapie intensiva sau la deces. In rest, asteptam sa vedem care va fi evolutia si la un moment probabil ca o sa scada complet numarul cazurilor Delta si o sa avem preponderent Omicron”, a afirmat el.
In ce priveste focarele din spitale, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a spus ca nu se poate spune ca cifrele in acest moment reprezinta un impact major in tara: „dar sunt unele spitale care au intr-adevar un numar de medici sau de asistenti carantinati, izolati. De aici vin si detasarile”.
Raed Arafat: Posibil, saptamana viitoare sa ajungem sau chiar sa depasim 1.000 de cazuri la ATI
Totodata, Raed Arafat a anuntat ca saptamana viitoare in sectiile ATI din Romania ar putea sa fie cel putin 1.000 de pacienti. Joi, la unitatile ATI din tara sunt 731 de pacienti COVID, dar numarul acestora a crescut rapid in ultimele saptamani.
De aceea, autoritatile analizeaza un scenariu potrivit caruia saptamana viitoare se va ajunge la cel putin 1.000 de pacienti.
„Daca mentinem acest ritm, este posibil ca saptamana viitoare sa ajungem sau chiar sa depasim 1.000 de cazuri la Terapie Intensiva”, a spus seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. Asa cum s-a intamplat si in trecut, pacientii pot fi transferati in alte judete, in functie de numarul locurilor din spitale, a precizat el.
Publicitate