Putin tuna si fulgera. Seful serviciului extern al FSB si adjunctul sau, in arest la domiciliu

Vladimir Putin l-a plasat pe seful serviciului extern al FSB si pe adjunctul sau in arest la domiciliu, dupa ce i-a acuzat pentru esecurile serviciilor de informatii care au facut ca armata sa a invins o serie de infrangeri penibile in Ucraina, se sustine.

Andrey Soldatov, Un jurnalist rus de investigatii, expert in serviciile secrete ruse, a declarat ca surse din cadrul FSB i-au spus ca Serghei Beseda, 68 de ani, seful serviciului extern al agentiei, a fost arestat la ordinul lui Putin, scrie Dailymail.

Publicitate

De asemenea, este arestat Anatoly Boliukh, adjunctul lui Beseda, potrivit lui Soldatov, care a spus ca Putin este „cu adevarat nemultumit” de agentie – pe care a condus-o inainte de a deveni presedinte.

Publicitate

”Putin pare sa fie extrem de nemultumit de activitatea FSB din Ucraina: a atacat Serviciul 5 SOiMS (departamentul de informatii externe al FSB)”, a scris jurnalistul rus de investigatii Andrei Soldatov pe Twitter. ”Serghei Beseda, directorul acestui serviciu, si adjunctul sau, Bolukh, au fost plasati in arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, a mai spus Soldatov.

Se spune ca Putin da vina pe agentie pentru informatii care l-au asigurat inainte de invazie ca fortele ruse se vor confrunta doar cu rezistenta simbolica din partea armatei ucrainene si ca ucrainenii insisi erau dornici sa scape de liderii lor.

Printre motivele represiunilor se numara deturnarea fondurilor alocate pentru munca subversiva si sub acoperire in Ucraina, precum si informatii false in mod deliberat despre situatia politica din Ucraina.

Serviciul de securitate FSB i-ar fi inmanat informatii care sugerau ca Ucraina este slaba, plina de grupuri neonaziste si ca ar renunta cu usurinta daca ar fi atacata.

De fapt, fortele armate ruse s-au confruntat cu o rezistenta acerba din partea soldatilor ucraineni care a provocat pierderi grele si i-a fortat pe comandantii lui Putin sa recurga la un razboi brutal de asediu.

Intre timp, civilii ucraineni s-au adunat in spatele guvernului lor si a conducerii lui Volodymyr Zelensky, organizand proteste in zonele pe care rusii le-au ocupat, in timp ce le saboteaza tancurile si captureaza vehicule.

Ea vine dupa ce mai multe rapoarte au spus ca Putin „fuge” la FSB pentru ca l-a asigurat ca soldatii sai vor intampina putina rezistenta atunci cand invadeaza Ucraina, activand serviciul sau de informatii si dand vina pe ei pentru gafa.

In urma cu putin timp, s-a spus ca Putin si-a demis generalii de varf si „tuna si fulgera” la FSB, dupa ce informatiile esuate si o strategie slaba, trupele sale au suferit infrangeri jenante in primele zile ale razboiului din Ucraina.

Oleksiy Danilov, seful Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat ca „aproximativ opt” comandanti rusi au fost demis de la inceputul conflictului, in timp ce Moscova se straduieste sa-si schimbe strategia dupa ce tentativa sa de „soc si uimire” a cazut.

Soldatov a declarat anterior pentru The Times ca cei mai multi agenti FSB sunt adusi in serviciu ca angajati mosteniti pe baza faptului ca parintii sau bunicii lor sunt agenti si sunt indepartati din scolile obisnuite pentru a fi educati in interior.

Acest lucru este deosebit de serviciile de securitate occidentale, care au tendinta de a recruta din universitati sau colegii de elita pentru a se asigura ca primesc „crema culturii”.

In mod alternativ, a spus el, organizatia a adunat informatii bune – dar pur si simplu i-a fost prea frica sa-i spuna lui Putin adevarul si a modificat rapoartele pentru a-l linisti.

Aceasta luare proasta a deciziilor a facut ca Rusia sa sufere victime mult mai mari decat se astepta in atacul sau, care se desfasoara acum de peste doua saptamani.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.