Putin, reactie dura dupa ce Boris Johnson a afirmat ca liderul rus nu ar fi invadat Ucraina daca era femeie

Vladimir Putin, presedintele Federatie Ruse, a respins joi acuzatia premierului britanic Boris Johnson potrivit careia daca ar fi fost femeie nu ar fi invadat Ucraina, noteaza Reuters. Liderul de la Kremlin a aratat cu degetul catre decizia fostului lider britanic Margaret Thatcher de a trimite trupe in Insulele Falklands ca o replica la teoria lui Boris Johnson.

Boris Johnson sustine ca decizia lui Vladimir Putin de a lansa ceea ce Moscova numeste o „operatiune militara speciala” impotriva Ucrainei drept un „exemplu perfect de masculinitate toxica” si a ironizat postura de macho a presedintelui rus.

„Vreau doar sa amintesc evenimentele din istoria recenta, cand Margaret Thatcher a decis sa lanseze operatiuni militare impotriva Argentinei pentru Insulele Falkland. Asadar, o femeie a luat decizia de a lansa o actiune militara”, a declarat joi Vladimir Putin, in timpul conferintei de presa din cadrul unei vizite in Turkmenistan.

Putin a continuat sa critice decizia Marii Britanii, luata in urma cu 40 de ani, de a raspunde militar la incercarea Argentinei de a cuceri insulele slab populate, aflate sub controlul britanicilor in Atlanticul de Sud.

„Unde sunt Insulele Falkland si unde este Marea Britanie? Actiunile lui Thatcher au fost dictate de ambitiile sale imperialiste si de dorinta de a confirma statutul lor imperial”, a completat Putin.

Moscova a criticat in mod repetat interventiile militare occidentale in tari precum fosta Iugoslavie, Afganistan si Irak, pe care le considera exemple de imperialism si ipocrizie occidentala.

Dar, in timpul guvernarii sale de doua decenii, Putin insusi s-a confruntat cu multiple acuzatii de imperialism, dorind sa extinda cu forta granitele si influenta Rusiei in fostul spatiu sovietic, si a declarat el insusi ca regreta prabusirea Uniunii Sovietice.