Metorologii schimba prognoza. ANM anunta COD ROSU, PORTOCALIU si GALBEN. Zonele afectate.

Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) un cod rosu de canicula pentru cateva judete din Romania. De asemena, meteorologii anunta ca majoritatea tarii va fi afectata de cod portocaliu sau galben de canicula. Totodata, ANM anunta si cod galben de vijelii, ploi torentiale si grindina.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 14 – 30 iunie, ora 21

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata

Zone afectate: conform textului si hartii

In cea mai mare parte a Moldovei, in nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum si local in zona Carpatilor Meridionali si Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie

Fenomene vizate: val de caldura si disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie

Fenomene vizate: val de caldura persistent si disconfort termic accentuat

Zone afectate: local Banat, Transilvania si Moldova

In zilele de joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de caldura va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Nota: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor inregistra pe arii restranse si in restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborate decat valorile extreme.

COD ROSU

Fenomene vizate: temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie

Zone afectate: judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud

Joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), in zonele joase din judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud se vor inregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge si depasi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa in jurul valorilor de 38…39 de grade in judetele Arad, Bihor si Satu Mare, iar in Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul noptilor temperaturile se vor mentine ridicate si doar in orele diminetilor se vor inregistra valori in general de 20…24 de grade.