Putin a semnat decretul. Kremlinul a ordonat ministerului rus de externe

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret care introduce restrictii privind vizele pentru cetatenii tarilor pe care Moscova le considera „neprietenoase” ca raspuns la sanctiunile impuse Ucrainei, scrie Digi24.

Decretul, care intra in vigoare luni, suspenda regimul simplificat de eliberare a vizelor al Rusiei cu unele tari ale Uniunii Europene, precum si cu Norvegia, Elvetia, Danemarca si Islanda.

De asemenea, Kremlinul a ordonat ministerului rus de externe si altor organisme sa introduca restrictii personale de intrare pentru „cetatenii straini si apatrizii care comit actiuni neprietenoase impotriva Rusiei, a cetatenilor sai sau a entitatilor sale juridice”.

Luna trecuta, guvernul rus a aprobat o lista de tari neprietenoase, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, statele UE si Ucraina, printre altele.

Rusia sanctioneaza liderii UE si cea mai mare parte a deputatilor europeni

Rusia a anuntat joi ca interzice intrarea pe teritoriul sau liderilor europeni si majoritatii europarlamentarilor, ca reactie la masurile punitive care vizeaza Moscova pentru interventia sa militara in Ucraina.

„Restrictiile se aplica celor mai inalti lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit numar de comisari europeni si de sefi ai organismelor militare europene, precum si marii majoritati a deputatilor Parlamentului European, care promoveaza politici antirusesti”, a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

Aceasta masura se aplica de asemenea unor responsabili politici din tari membre ale UE, precum si unor personalitati publice si jurnalisti care „au sustinut sanctiunile ilegale impotriva Rusiei, au incitat la rusofobie sau au incalcat drepturile si libertatile populatiei rusofone”, a adaugat ministerul.

Diplomatia rusa nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat ca a informat Reprezentanta UE la Moscova despre aceasta masura.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe in Ucraina pe 24 februarie, in ceea ce a numit „o operatiune militara speciala” pentru a neutraliza capacitatile militare ale vecinului sau din sud si pentru a elimina oamenii pe care i-a numit „nationalisti periculosi”.

Fortele ucrainene au raspuns cu o rezistenta puternica, iar Occidentul a impus sanctiuni drastice Rusiei in efortul de a o forta sa-si retraga armata.