Zelenski, prima declaratie dupa ce a vazut cu ochii lui masacrul de la Bucha: „Raul in forma pura a venit pe pamant”

Volodimir Zelenski, presedintele ucrainean a mers luni in orasul Bucha, acolo unde cadavrele a sute de civili au fost gasite imprastiate pe strazi, dupa ce armata rusa s-a retras. A fost pentru prima oara de la inceputul razboiului cand presedintele ucrainean a iesit din Kiev.

Presedintele ucrainean a purtat o vesta antiglont si a fost insotit de personal militar. Vizibil marcat de ceea ce a vazut, el a vorbit cu localnicii si a inspectat drumul pe care o coloana rusa a fost prinsa in ambuscada.

„In fiecare zi, pe masura ce luptatorii nostri intra si recuceresc teritoriul, o sa vedeti ce s-a intamplat”, le-a spus a liderul ucrainean reporterilor care l-au insotit in orasul devastat de lupte. „Vrem cu adevarat ca voi sa aratati lumii ce s-a intamplat aici, ce au facut fortele ruse, ce a facut Federatia Rusa in Ucraina pasnica”, a declarat presedintele reporterilor.

„Au tratat oamenii mai rau ca animalele”

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de razboi si genocid pentru ororile de la Bucha.

„Ceea ce vedeti in jurul vostru, ceea ce au facut cu acest oras frumos este o caracteristica a armatei ruse, care a tratat oamenii mai rau decat animalele. Aceasta este o crima de razboi si va fi recunoscuta de lume drept genocid. Stim ca mii de oameni au fost ucisi si torturati. Stim ca femeile au fost violate si copiii au fost ucisi. Acesta este genocid”, a spus presedintele Volodimir Zelenski.

Dar, in acelasi timp, el a transmis ca ucrainenii vor continua eforturile diplomatice, pentru ca tara sa „trebuie sa aiba pace”, relateaza BBC.

Intrebat de corespondentul BBC daca in aceste conditii mai sunt posibile discutiile de pace cu Rusia, presedintele ucrainean a raspuns: „Da, pentru ca Ucraina trebuie sa aiba pace. Suntem in Europa, in secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice si militare”, a promis liderul de la Kiev.

„Cred ca va fi pace pe teritoriul Ucrainei. Ucraina nu poate trai in razboi. Ne aflam in Europa, suntem in secolul al XXI-lea si cautam pacea. Suntem demni si meritam sa obtinem pacea. Acesti oameni si armata noastra au demonstrat asta. Victoria poate fi obtinuta in format diplomatic, in paralel cu eforturile de lupta ale armatei noastre. Armata noastra isi demonstreaza capacitatea de lupta in fiecare zi, dar nu este usor si nu vrem sa pierdem milioane de oameni. Prin urmare, trebuie sa existe un fel de dialog”, a explicat Volodimir Zelenski.

„Am vazut cu ochii mei Bucha, Irpin, Stoianka, dupa ocupatie. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a le readuce la viata cat mai curand posibil”, a promis presedintele intr-un mesaj postat ulterior pe contul de Facebook. „Avem oameni puternici, buni si darzi. Inca o data, m-am convins de acest lucru in timpul unei discutii la centrul de acordare a asistentei umanitare la Bucha”, a mai spus Zelenski.

Zelenski: Ii invit la Bucha pe Merkel si Sarkozy, sa vada ce inseamna politica de concesii fata de Rusia
Intr-un mesaj transmis duminica, dupa ce au iesit la iveala ororile de la Bucha care au revoltat comunitatea internationala, Volodimir Zelenski a invinovatit direct Germania si Franta ca au vulnerabilizat Ucraina, pentru ca s-au opus aderarii tarii sale la NATO in 2008, la summitul de la Bucuresti. „Ii invit pe doamna Merkel si pe domnul Sarkozy sa viziteze Bucha, pentru a vedea la ce a dus politica celor 14 ani de concesii facute Rusiei. Veniti sa vedeti cu ochii vostri ucrainenii torturati si ucisi”, a declarat Zelenski. El a acuzat politicienii din tarile NATO ca au o „teama absurda” fata de Rusia. „Au crezut ca refuzand Ucraina, ar putea sa linisteasca Rusia, sa o convinga sa respecte Ucraina si sa traiasca normal alaturi de noi”, a aratat presedintele ucrainean.

Ulterior, el a precizat ca nu da vina pe Occident sau pe oricine altcineva pentru ceea ce s-a intamplat la Bucha, ci doar pe soldatii rusi si ce cei care le-au dat ordine pentru a comite crime impotriva ucrainenilor. „Dar avem dreptul sa vorbim despre nehotarare”, a adaugat Zelenski.

La summitul NATO din 2008 de la Bucuresti, liderii au decis sa amane aderarea Ucrainei si Georgiei, care solicitasera oficial sa intre in NATO, din cauza lipsei consensului pe aceasta tema. La cateva luni dupa aceea, Rusia a intrat cu trupe pe teritoriul Georgiei.

„Raul in forma pura a venit pe pamant”

Liderii rusi trebuie trasi la raspundere pentru crima si tortura in Bucha. Noile sanctiuni pe care le va impune Occidentul nu sunt o pedeapsa suficienta pentru uciderea civililor din orasele ucrainene, a spus apoi presedintele Volodimir Zelenski intr-un nou mesaj video transmis duminica seara. Trecand de la ucraineana la rusa, liderul de la Kiev s-a adresat direct mamelor soldatilor rusi trimisi de Putin sa invadeze Ucraina:

„Sute de oameni au fost ucisi. Civili torturati, executati. Cadavre pe strazi… Raul in forma pura a venit pe pamantul nostru. Criminali. Tortionari, violatori, jefuitori, care isi spun ca sunt o armata. Si care merita doar moartea dupa ce au facut. Vreau ca fiecare mama de soldat rus sa vada cadavrele oamenilor ucisi in Bucha, in Irpin, in Hostomel. De ce au fost torturati pana la moarte civili obisnuiti, dintr-un oras pasnic obisnuit? Ce a facut orasul ucrainean Bucha Rusiei voastre? Cum au fost posibile toate acestea? Vreau ca toti liderii Federatiei Ruse sa vada cum le sunt indeplinite ordinele. Asa va fi perceput de-acum statul rus. Aceasta este imaginea voastra”.