Putin a demis opt generali pentru ca nu au „finalizat sarcina” de a lua Ucraina in cateva zile

Vladimir Putin si-a demis generalii si este „furios” dupa ce i-au parvenit informatiile despre atacurile esuate si  infrangerile jenante in primele zile ale razboiului din Ucraina .

Oleksiy Danilov, seful Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat ca „aproximativ opt” comandanti rusi au fost concediati de la inceputul conflictului, in timp ce Moscova se straduieste sa-si schimbe strategia dupa ce tentativa sa de „soc si uimire” a cazut la pamant.

Se spune ca Putin ar fi, de asemenea, infuriat pe comandantii serviciului de securitate FSB – pe care obisnuia sa-l conduca – pentru ca i-au inmanat informatii care sugerau ca Ucraina este slaba, plina de grupuri neonaziste si ar renunta cu usurinta daca ar fi atacata.

Publicitate

Philip Ingram, un expert in securitate si fost ofiter principal de informatii britanice, a declarat pentru The Times ca Putin este evident „foarte suparat” si da vina pe agentiile de informatii.

„El da vina pe ei ca i-au insamantat sfaturile care au condus la luarea proasta a deciziilor in Ucraina”, a spus el.

Aceasta luare proasta a deciziilor a facut ca Rusia sa sufere pierderi mult mai mari decat se astepta in atacul sau, care se desfasoara de doua saptamani.

Se pare ca Moscova a anticipat putina rezistenta atunci cand a trimis forte usoare sustinute de lovituri aeriene pentru a captura tinte cheie in primele zile, dar a fost intampinata cu contraatacuri pedepsitoare.

Cifrele sigure sunt greu de gasit, dar Ucraina crede ca Rusia a pierdut pana la 12.000 de oameni intr-o perioada de doua saptamani. Informatiile europene – intre 6.000 si 9.000.

Oricare se dovedeste a fi corect, este aproape sigur mai mult decat a anticipat Putin cand a lansat atacul in speranta ca luptele se vor termina in doar cateva zile.

„Avem o intelegere clara a planurilor pe care le are inamicul acum”, a spus Danilov astazi la TV de stat ucraineana.

„Le-au schimbat putin de la inceputul razboiului, pe care doreau sa-l castige in 2-3 zile si sa marsaluiasca [in Kiev]. Nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata.

„Si-au schimbat conducerea. Au avut vreo 8 generali inlaturati din posturi pentru ca nu au finalizat sarcina. Acum au fost numiti altii noi.

„Intelegem clar ce se intampla in Federatia Rusa. Mai mult, pot spune ca sunt disperati.

Nu este clar de ce informatiile ruse primite inainte de operatiunea din Ucraina erau atat de slabe.

Andrei Soldatov, care a monitorizat serviciile secrete rusesti timp de doua decenii, a declarat pentru The Times ca o posibilitate este ca organizatia pur si simplu sa nu fie adecvata scopului.

Majoritatea agentilor FSB sunt adusi in serviciu ca angajari mostenite pe baza faptului ca parintii sau bunicii lor sunt agenti, a spus el, si sunt indepartati din scolile obisnuite pentru a fi educati in interior.

Acest lucru este spre deosebire de serviciile de securitate occidentale, care au tendinta de a recruta din universitati sau colegii de elita pentru a se asigura ca primesc „crema culturii”.

In mod alternativ, a spus el, organizatia a adunat informatii bune – dar pur si simplu i-a fost prea frica sa-i spuna lui Putin adevarul, in schimb sa-si modifice rapoartele pentru a-l linisti.

„Problema este ca este prea riscant ca superiorii sa-i spuna lui Putin ceea ce nu vrea sa auda, asa ca isi adapteaza informatiile”, a spus el, potrivit Daily Mail..

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.