Neurochirurgul Vlad Ciurea spune cum apare astenia de toamna, care sunt simptomele si cum o putem combate.
„Astenia de toamna exista ca si cea de primavara. Aceasta oboseala la intrarea in toamna. Toti trecem mai mult sau mai putin. Dupa o vara frumoasa, in care ne-am gandit la insulele grecesti, dintr-o data trebuie sa mergem la munca. Incep fenomene usoare de depresie si nu mai avem chef de nimic. Scade capacitatea intelectoala, scade si posibilitatea de conectare cu cei din jur.
Astenia aduce oboseala de la prima ora. Chiar daca bem cafea, randamentul scade, nu creste. Aceasta este astenia de toamna. Aceste luni de toamna trebuie sa ne dea un impuls. De ce? Pentru ca toamna este frumoasa. Are peisaje frumoase. Alimentele de toamna sunt foarte benefice pentru organism, la fel si fructele de toamna”, a spus Prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3.
Publicitate
Ce trebuie sa facem
„Comanda toata se afla in creier. Noi cu noi sa ne mobilizam, iar fazele acelea din filmele si cartile americane sunt minunate si adevarate. Eu imi comand ca sa pot sa inving aceasta astenie si sa dau un randament corespunzator pregatirii mele, fara a apela la tot felul de stimulente.
Ideea este ca astenia de toamna nu afecteaza pe toata lumea. Ii poate afecta pe cei care au fie un fond preexistent, fie sunt pesimisti in general sau pe cei care lucreaza foarte mult. Peste vara au lucrat foarte mult, iar toamna vine ca un fel de capacel peste aceasta activitate. Cel mai bine este sa luam o pauza, sa mergem sa vedem muntele, pentru ca peisajele toamna sunt minunate”, a mai spus medicul neurochirurg.
„Indiferent ce se intampla pentru mobilizarea cerebrala putem sa spunem: Luni fac tot posibilul sa fac o prajitura. Prajitura este cerebrala, nu este fizica. Planurile ne tin in viata.
Astenia de toamna se poate transforma in depresie, dar optimismul este cel care invinge. Noi avem un sistem antistres in creier si un sistem endocrin de aparare, dar si anumite zone intracerebrale care secreta hormonul fericirii. Daca acestea sunt stimulate ne deschide noi si noi arii. Sa nu dam niciodata un pas inapoi, ci sa mergem numai inainte. Sa vedem partea frumoasa a lucrurilor”, a mentionat Prof. dr. Vlad Ciurea.