Presedintele Ucrainei cere ajutor de la Formatul „Bucuresti 9”

Presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a declarat ca a apelat la Formatul „Bucuresti 9” cu o cerere de asistenta in aparare pentru Ucraina si sanctiuni impotriva Federatiei Ruse.

„Noi ne aparam libertatea si pamantul. Dar avem nevoie de o asistenta internationala eficienta. Am discutat despre asta cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat catre Bucuresti9 in legatura cu asistenta in aparare, sanctiuni si presiuni asupra agresorului.

Impreuna trebuie sa asezam Rusia la masa negocierilor”, a scris Zelenski intr-un mesaj pe Twitter.

De asemenea, Zelenski a anuntat ca Ucraina are nevoie de o coalitie antirazboi.

Formatul „Bucuresti 9” reuneste noua tari din Europa Centrala si de Est – Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Cehia.

La ora 15.00, va avea loc reuniunea extraordinara a Formatului „Bucuresti 9 (B9)” in format de videoconferinta. Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va participa.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a hotarat impreuna cu omologul polonez, Andrzej Duda, organizarea, vineri, la Varsovia, a unui summit extraordinar al Formatului B9, in contextul situatiei de securitate din regiune.

„Am discutat astazi cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situatia grava de securitate din regiunea Marii Negre, ca urmare a actiunilor Rusiei, care incalca flagrant dreptul international. In consecinta, am hotarat sa organizam vineri, 25 februarie, la Varsovia, un summit extraordinar al Formatului Bucuresti 9 (B9), pentru a coordona raspunsul nostru si pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alaturi de Ucraina!”, a scris seful statului, marti, pe Facebook.