Kremlinul ameninta Occidentul: „Masurile de riposta vor urma”

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a amenintat, vineri, tarile occidentale cu masuri „simetrice sau asimetrice” fata de sanctiunile impuse Rusiei din cauza razboiului impotriva Ucrainei.

„Masurile de riposta vor urma, in mod evident. In ce masura vor fi simetrice sau asimetrice, aceste lucru va depinde de analizarea restrictiilor” impuse Rusiei, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei, citat de cotidianul Le Monde.

Peskov spune ca sanctiunile care vizeaza sectorul tehnologiilor ultramoderne nu vor afecta prea mult Rusia. „Dependenta noastra de exterior s-a redus sistematic in ultimii ani. Vor fi probleme, dar nu sunt nerezolvabile”, a transmisacesta, potrivit RIA Novosti.

Publicitate

In seara de joi, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a transmis ca nu a avut „alta modalitate” decat atacarea Ucrainei si a avertizat comunitatea oamenilor de afaceri rusi ca Occidentul va impune sanctiuni economice masive, exprimand insa speranta ca „partenerii” nu vor lua masuri extreme.

„Rusia nu a avut alta modalitate decat trimiterea trupelor in Ucraina. Ceea ce se intampla acum evidentiaza masurile de constrangere, ca nu ne-au lasat alta modalitate de a proceda altfel”, a sustinut Vladimir Putin, potrivit Le Monde.

De fapt, Occidentul a cerut pana in ultimul moment ca Rusia sa gaseasca o solutie diplomatica si sa nu invadeze Ucraina, dar Putin a recunoscut independenta teritoriilor separatiste din Ucraina si a trimis fortele armate in zona.

Putin sustine ca Rusia nu vrea sa afecteze sistemul economic mondial si nici sa fie exclusa din acesta, astfel ca ii indeamna pe cei pe care el ii numeste „parteneri” sa inteleaga situatia, desi este sigur ca sanctiunile vor fi impuse.

„Rusia continua sa fie parte a economiei mondiale, nu ne pregatim sa o afectam. Mi se pare ca partenerii nostri trebuie sa inteleaga si sa nu fixeze obiectivul eliminarii noastre din sistem. Dar, din ratiuni politice, acest lucru se va intampla”, a declarat Putin.

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei a cerut joi, excluderea Rusiei din sistemul de tranzactii financiare „Swift”, ceea ce ar putea bloca in totalitate economia rusa.

„Ceea ce vreau sa va spun in primul rand, cel mai important lucru, ca sa intelegeti, este ca a fost o masura necesara”, le-a transmis Putin reprezentantilor mediilor de afaceri, potrivit CNN, incercand sa justifice razboiul. „Nu ne-au lasat posibilitatea sa actionam altfel. Au creat riscuri in materie de securitate si a fost imposibil sa reactionam altfel. Este greu de inteles cum tara noastra ar fi putut continua sa existe”, a declarat acesta.

Liderii tarilor din cadrul Uniunii Europene si ai institutiilor comunitare au decis impunerea de sanctiuni „masive” si „severe” impotriva Rusiei.

Joseph Biden a anuntat, joi seara, sanctiuni „severe” impotriva Rusiei, acuzandu-l pe omologul sau rus, Vladimir Putin, ca „a ales razboiul”, astfel ca va suporta „consecintele”, scrie Mediafax.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.