Premierul Nicolae Ciuca, anunt despre pensii si salarii

Premierul Nicolae Ciuca a declarat ca o crestere a pensiilor si salariilor se va putea realiza doar „in functie de evolutia colectarilor la buget”.

„Va rog sa aveti incredere ca la nivelul coalitiei de guvernare atat PNL cat si PSD cat si UDMR am avut de fiecare data in dezbatere masurile prin care sa realizam protejarea populatiei si in mod deosebit protejarea economiei. Ca sa putem asigura acest pachet de masuri sociale, trebuie sa avem din ce sa asiguram banii necesari pentru a avea din ce sa marim pensiile si salariile.

Stiti foarte bine ca in pachetele de sprijin de pana acum am avut masuri care au vizat cetatenii vulnerabili si pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei. Am avut discutii cu partenerii sociali si am stabili ca in functie de rectificarea bugetatra vom majora si salariile si ne-am permis sa asiguram o patrime din ce ramasese neacordat. Acestea sunt masurile pe care noi le-am discutat.

In functie de evolutia colectarilor la buget si propunerile pe care le vom discuta, vom ajnge la o concluzie care se va concteriza intr-o decizie”, a spus Nicolae Ciuca.

Social Democratii au anuntat, marti, un pachet cu masuri sociale

Mihai Tudose: „In fapt, pensiile vor creste cu mai mult de acel procent de 5,7 prevazut de lege, noi insistam pe minim 10, salariul minim de la 2.550 la 3.000, vorbesc de brut si cu o parte de compensare 200 lei pe aceasta diferenta pe care sa o suporte statul. Asta va face obiectul unor discutii in coalitie fiindca intelegem ca vor fi de acord din cate am spus, in conditiile in care Ministerul de Finante demonstreaza cu cifrele pe fata ca bugetul suporta acest lucru.”

Ionut Stroe, purtatorul de cuvant al PNL: „Firesc este sa insotim toate aceste masuri de un calcul bugetar prezentat in coalitie in prima faza pentru a evalua daca bugetul de stat suporta sau nu toate propunerile venite din partea partidelor. O discutie in coalitie privind de exemplu cresterea salariului minim la 3.000 lei nu a avut loc deocamdata, in privinta pensiilor stiti bine exista o lege care prevede cresterea pensiilor la 1 ianuarie in direct pe relatie cu indicele pe inflatie. PSD trebuie sa vina in coalitie cu un calcul bugetar si bineinteles cu opinia ministrului fFnantelor in legatura cu disponibiltatea bugetului pentru a sustine astfel de masuri.”