Premierul Ciuca, anunt despre noile preturi la energie.

Premierul Nicolae Ciuca a care sunt masurile adoptate de Guvern pentru a proteja cetatenii fata de cresterea preturilor la energie si gaze naturale.

„Am incheiat sedinta de Guvern in care au fost adoptate o serie de acte normative, iar unul dintre acestea se refera la aceea ce am promis in serile trecute pentru ceea ce inseamna protejarea cetatenilor, a locurilor de munca si pentru protejarea economie si anume masurile de protectie pentru ceea ce inseamna cresterea preturilor la energie si gaze naturale.

Astfel in cadrul OUG am stabilit urmaoarele:

Pentru consumatorii casnici care consuma pana in 100 de kW pretul va fi de 0,68 de lei, masura de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodarii

Pentru cei care consuma intre 100 si 300 de kW pretul va fi de 0,8 lei. De aceasta masura vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodarii.

Pentru consumatorii non-casnici pretul va fi de aproximativ 1 leu pe kw. Aici discutam de intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi din industria alimentara

Pentru consumatorii energo-intensivi se va aplica o schema de ajutor de stat”

Nicolae Ciuca, anunt despre pretul gazelor

„In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, pretul va fi de maximum 0,31 lei per kW, iar pentru consumatorii noncasnici, pretul va fi pana la 0,37 lei pe Kw, cu mentiunea ca pentru intreprinderile care au avut un consum la locul de consum in anul 2021 de pana la 50.000 kw/ora se mentine acelasi pret”, a declarat premierul Nicolae Ciuca.

„Am luat aceste masuri guvernamentale pentru a putea proteja cetatenii, a stimula economia si a proteja locurile de munca. Concomitent, la nivelul Ministerului Energiei se iau masuri pentru ceea ce inseamna identificarea de surse noi de energie si de asemenea pentru identificarea de surse noi pentru aprovizionarea cu gaze naturale”, a mai spus Ciuca.

Totodata, seful Guvernului a vorbit si despre pachetul de legi privind siguranta nationala, ca se afla in dezbatere la nivelul Guvernului, la ministere avizatoare, si a precizat ca nu a fost de acord de la inceput cu acel proiect care instituie starea de criza pentru ca stia ca in cadrul acestui pachet de legi pentru aparare exista si un proiect de lege care vizeaza managementul situatiilor de criza.

Acest proiect a fost sprijinit de catre seful DSU, Raed Arafat si vine la scurt timp dupa ridicarea starii de alerta, impusa in contextul pandemiei de Covid-19.

Preturile la energie si gaze raman plafonate inca un an de zile. De noile masuri, care intra in vigoare de la 1 aprilie, la energie electrica beneficiaza 8 milioane de gospodarii, iar la gaze naturale toate gospodariile racordate, indiferent de consum!