Papa Francisc, prima declaratie dupa discutia cu Patriarhului Kiril al Moscovei: „L-am ascultat si i-am spus”

Papa Francisc a avut o discutie telefonica cu Patriarhului Kiril al Moscovei. Suveranul Pontif l-a avertizat pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse sa nu devina „baiatul de altar al lui Putin”, scrie Corriere della Sera.

Papa l-a criticat pe Kiril si pentru ca a sustinut invadarea Ucrainei. „Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa, potrivit CNN. „In primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonas in mana, toate justificarile razboiului”.

„L-am ascultat si i-am spus: nu inteleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Isus. Suntem pastori ai aceluiasi popor sfant al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie sa cautam cai de pace, pentru a pune capat razboiului”.

Papa i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei ca „nu se poate transforma in baiatul de altar al lui Putin”.

Papa Francisc a spus ca atat el, cat si Patriarhul au convenit sa amane o intalnire planificata pe 14 iunie la Ierusalim.

Intrebat daca ar putea fi patriarhul Kirill, seful Bisericii Ortodoxe Ruse, omul care il poate convinge pe liderul de la Kremlin sa deschida usa dialogului, suveranul pontif a negat.