O noua varianta de Covid-19 a aparut in Anglia – Iata ce ar putea insemna pentru pandemie si vaccinuri

Matt Hancock, a declarat ca o „noua varianta” a Covid-19 a fost descoperita in Anglia, unde infectase peste 1.000 de persoane din sudul tarii, unde cazurile au crescut dramatic, ceea ce i-a determinat pe multi sa se intrebe daca o noua tulpina mutanta este capabila sa se raspandeasca mai usor, cauzand simptome mai grave sau potential facand noile vaccinuri ineficiente.

FAPTE CHEIE

Hancock a spus ca nu este clar in ce masura focarele din sudul Angliei, care au fost supuse unor noi restrictii de blocare din cauza cresterii cazurilor, au fost cauzate de noua tulpina sau daca mutatiile au dus la o schimbare a comportamentului virusului .

El a spus ca nu exista „nimic care sa sugereze” ca tulpina ar provoca boli mai grave, desi a spus ca mutatia este legata de proteina spike a virusului, care este esentiala pentru a-i permite sa se reproduca si sa se raspandeasca. De asemenea, nu se stie daca principalele vaccinuri in curs de dezvoltare, inclusiv cel Pfizer-BioNTech, vor fi influrntate de aceasta mutatie.

Publicitate

Hancock a declarat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost notificata, iar oamenii de stiinta britanici efectueaza studii aprofundate.

Secretarul pentru sanatate nu a furnizat dovezile necesare pentru a sustine aceste afirmatii, pe care Dr. Lucy van Dorp, cercetator la Institutul de Genetica al Universitatii din Londra, le-a descris ca „frustrante” pentru oamenii de stiinta atunci cand incearca sa evalueze amenintarea.

Profesorul Martin Hibberd, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat ca este „prea devreme pentru a spune cat de importanta este noua varianta, adaugand ca ar putea fi„ rezultatul evenimentelor intamplatoare .

DECLARATIE CRUCIALA

Consecintele noilor mutatii sunt „potential grave”, a spus Dr. Jeremy Farrar. Farrar a subliniat ca a ramas mult de invatat despre Covid-19, mentionand ca „nu exista loc pentru satisfactie. „Trebuie sa ramanem uniti si sa fim pregatiti sa ne adaptam si sa raspundem provocarilor noi si continue, pe masura ce trecem in 2021. ” Farrar a adaugat ca exista inca surprize pentru anul urmator.

Articolul continuă după reclame

CEEA CE NU STIM

Dupa cum a spus Hibberd, este prea devreme pentru a spune daca aceasta noua varianta de virus reprezinta sau nu o amenintare. Mutatiile sunt frecvente si se asteapta la virusuri, in special la cei care se misca in jurul unei specii noi precum Covid-19. Faptul ca se gaseste in zone in care se observa o crestere rapida a cazurilor pare alarmant, dar este prea devreme pentru a spune daca exista sau nu o legatura cauzala intre cele doua evenimente. Pentru a urmari si a intelege noile tulpini vor fi necesare cercetari si observatii suplimentare.

INTELEGERA STRUCTURII

Intelegerea structurii genetice a Covid-19 este cruciala in proiectarea si implementarea unui raspuns eficient la pandemie. Mutatiile ar putea, de exemplu, sa creasca rata de deces, sa-i sporeasca transmiterea sau, potential, sa-l ajute sa se sustraga de la un vaccin si este un fapt simplu al vietii ca virusurile vor suferi mutatii si se vor schimba in timp, mai ales atunci cand sunt impinse sa faca acest lucru de catre om, sistemul imunitar si introducerea de noi vaccinuri.

Intr-adevar, nu este surprinzator faptul ca vedem noi tulpini care apar. Dr. Zania Stamataki, imunolog la Universitatea din Birmingham din Anglia, a spus ca „aparitia diferitelor tulpini de coronavirus la un an dupa ce SARS-CoV-2 a aparut pentru prima data la oameni nu este nici motiv de panica, nici neasteptat”. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca mutatiile vor fi intotdeauna benigne si va fi necesara o monitorizare atenta. Faptul ca Marea Britanie a reusit sa detecteze schimbarile atat de repede este un semn bun daca o mutatie se dovedeste a fi periculoasa.

Descoperirea unei noi tulpini mutante in Danemarca, legata de fermele de nurca, a ridicat tocmai acest gen de ingrijorari, iar premierul danez a ordonat sacrificarea intregului efectiv pentru a contracara amenintarea. In timp ce tulpina, despre care se crede ca ameninta eficacitatea vaccinurilor in curs de dezvoltare, se crede ca este acum disparuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii investigheza fermele de nurci pentru rolul lor in raspandirea bolii.

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.